2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

A magyar hírszerzés az oroszok helyett inkább Ukrajna ellen kémkedik

frisshirek.hu | 2023. december 08. - 17:00
A magyar hírszerzés az oroszok helyett inkább Ukrajna ellen kémkedik

Az oroszokra koncentráló EU-s és NATO országok hírszerzői furcsállják, hogy Magyarország inkább Kijevben aktív.

Miközben a Magyarországgal szövetséges nyugati országok hírszerzései inkább arra koncentrálnak, hogy az Ukrajnát lerohanó Oroszországgal kapcsolatban szerezzenek be hiteles és megbízható titkos információkat, addig a magyar titkosszolgálatok máshová helyezik a hangsúlyt – írja az rtl.hu a VSquare tényfeltáró portál hírlevele alapján.

Két nyugati hírszerzési illetékesre hivatkozva számolt be arról a VSquare, hogy a NATO és az Európai Unió országainak hírszerző ügynökségei rendszeresen megosztják egymással az Oroszországgal kapcsolatos információikat, a magyar polgári és katonai titkosszolgálatok viszont főként olyan értesüléseket dobnak be a közösbe, amelyek Ukrajnáról szólnak.

Az egyik hírszerzési tiszt szerint ezek érdekes anyagok, bár megbízhatóságuk megkérdőjelezhető.

Az oknyomozó portál mindezzel kapcsolatban emlékeztet arra is, hogy a magyar-ukrán kapcsolatok sose voltak ennyire mélyponton. Az Orbán-kormány ellenállása Ukrajna EU-s csatlakozásával kapcsolatban, illetve a legutóbbi, Porosenko volt ukrán elnök tervezett – de végül az ukrán titkosszolgálatok ébersége miatt meghiúsult – titkos találkozója Orbán Viktorral, mind az orosz érdekekhez való magyar igazodást jelzik.

Fotó: Facebook / Hálózati Ügynökség