2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Orbán szerint az EU-csúcson nincs helye az ukrán csatlakozási kérelemnek

Tirex | 2023. december 05. - 08:30
Orbán szerint az EU-csúcson nincs helye az ukrán csatlakozási kérelemnek

Orbán Viktor azzal érvel, hogy Ukrajna uniós csatlakozása nem reális és ellenkezik Magyarország érdekeivel.

Orbán Viktor levélben javasolta az Európai Tanács elnökének, hogy töröljék a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját – írja a Bloomberg nyomán a Telex.

Vannak várakozások, amelyek szerint a találkozón döntés születhet az ukrán EU-csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdéséről az Európai Tanácsban. A politikai és technikai előkészületek jelenlegi szintjét tekintve ezek a várakozások megalapozatlanok.

– áll angolul a levélben, amelyet Orbán Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt.

Ezt Orbán azzal indokolja, hogy szerinte a Tanács nincs abban a helyzetben, hogy kulcsfontosságú döntéseket hozzon a kérdésben, amíg meg nem állapodtak egy közös jövőbeli stratégiáról Ukrajnával kapcsolatban, így szerinte

a jövő heti találkozón a téma tárgyalása elkerülhetetlenül kudarchoz vezetne.

Orbán szerint, ha a Tanács most elfogadná a Bizottság javaslatát, amely lehetővé tenné az Ukrán EU-csatlakozás tárgyalásainak a megkezdését, az az EU objektív és érdemeken alapuló bővítési politikájának a végét jelentené.

A magyar kormány álláspontja a kezdetektől az, hogy Ukrajna uniós csatlakozása nem reális, illetve nem esik egybe Magyarország érdekeivel.

Emellett kritizálta az új uniós költségvetés körüli vitákat is, mivel azok szerinte túlságosan a Bizottság „megalapozatlan és irreális javaslatára” összpontosítanak.

"Új, ötletes és jövőbiztos megközelítésre van szükség”, amely „további erőfeszítéseket, több időt és átfogóbb mérlegelést igényel” – írta a levélben a magyar miniszterelnök, aki szerint a költségvetésről szóló tárgyalást is el kellene halasztania a Tanácsnak.

Kiemelt fotó: Orbán Viktor/Facebook