2023.12.09., szombat - Natália
Szekszárd: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Befellegzik a nagy hulladékbiznisznek

frisshirek.hu | 2023. november 19. - 14:00
Befellegzik a nagy hulladékbiznisznek

Megvan az első megállapodás arról, hogy nem lehet harmadik országokba "csak úgy" hulladékot szállítani.

Az Európai Unió törvényhozói és az Európai Tanács tárgyalói hosszú vita után előzetes politikai megállapodásra jutottak arról, hogy felülvizsgálják a 27-ek hulladékexportjának szabályozását, és nem szállítanak többé olyan típusú szemetet harmadik országba, ahol azt nem képesek megfelelően feldolgozni. A megállapodást még mind a két testületnek jóvá kell hagynia - írta a vg.hu.

Bizonyos nem veszélyes hulladékok és azok keverékeinek (...) kivitele csak azokba a nem OECD-országokba engedélyezett, amelyek hozzájárulnak és teljesítik az ilyen hulladékok környezetbarát módon történő kezelésére vonatkozó kritériumokat

 közölte az Európai Parlament, hozzátéve, hogy figyelembe veszik a döntésnél a nemzetközi munkavállalói jogok betartását is.

A probléma nagyságát jól érzékelteti, hogy az uniós tagországok csak Kenyában és csak szemétnek szánt műanyag ruhadarabból évente 37 millió darabot dobnak el.

Az elmúlt években az uniós hulladékexport mintegy fele irányult OECD-n kívüli országokba, ahol az EU-énál sokkal lazábbak a hulladékkezelési szabályok.

Ha a terveket elfogadják és a leendő jogszabály életbe lép, a tagállamoknak 2,5 évük lesz arra, hogy felhagyjanak a műanyag hulladék szegényebb országokba történő szállításával.

Fotó: printandpacktech.hu