2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Aktivisták rongálták meg a berlini Brandenburgi kaput

Todorovits Rea, 2023. szeptember 18. - 09:30
Aktivisták rongálták meg a berlini Brandenburgi kaput

Nem egyedüli eset, hogy klímaaktivisták rongálással fejezik ki a véleményüket. Most ugyanez történt Berlinben, ahol a német főváros jelképeként számontartott építményt fújták le festékkel az Utolsó Nemzedék, azaz Letzte Generation csoportja.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Brandenburgi kapu jelentette a határt Kelet-Berlin és Nyugat-Berlin között és egyúttal a Varsói Szerződés és a NATO országai között. A német újraegyesítésig a hidegháború jelképe volt, majd 1990 után Németország és Európa újraegyesítésének szimbóluma lett.

Az aktivisták átalakított poroltókból készítettek festékszórókat, melyeket aztán vörös, sárga és narancssárga festékkel töltöttek meg, majd a védett műemlék mind a hat oszlopát lefújták.

A 14 aktivistát a rendőrség előállította és rongálás gyanújával őrizetbe vette őket.

A Brandenburgi kapu nem csupán műemlék, hanem Berlin, a "szabadság városának jelképe” is, akik számára a szabad véleménynyilvánítás és a jövőről folytatott diskurzus kifejezetten fontosa klímaválsággal kapcsolatban is; így mélyen megrendítette a város lakosságát az értelmetlen rongálás és figyelemfelkeltés.
Kai Wegner főpolgármester szerint ez nem csupán rongálás, hanem a párbeszéd, a tisztességes kommunikáció megakadályozása is egyben.

A Brandenburgi kapu nem csupán műemlék, hanem Berlin, azaz „a szabadság városának” jelképe is, egy olyan városé, amely a véleménynyilvánítás szabadsága és a közös jövőről folytatott tisztességes vita mellett is kiáll, az Utolsó Nemzedék így a törvénytelen akciójával nemcsak egy történelmi emléket, hanem a „korunk és jövőnk fontos kérdéseiről szóló diskurzust is megkárosított.

- olvasható a főpolgármester közleményében.

Az Utolsó Nemzedék 2022-ben vált ismertté, amikor egyre radikálisabb eszközökkel kezdte meg a sürgetést a klímaváltozás irányába. Akciójuk volt többek között az is, amikor behatoltak a berlini és müncheni repülőtér zárt részlegébe, azzal a szándékkal, hogy megbénítsák a forgalmat, de ők voltak azok is, akik a Rajnai Filmharmónia épületében egy hangverseny közben a karmesteri pulpitushoz ragasztották magukat.

Kiemelt fotó: Swantje Stein / Reuters