2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Gyűrűzik a gólyafiókákat Kaposszekcsőn és Mosdóson

Tóth Rózsa, 2023. június 15. - 18:15
Gyűrűzik a gólyafiókákat Kaposszekcsőn és Mosdóson

A madárgyűrűzés a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerítése sokat árul el az életükről, mozgásukról, vonulásukról. A Madártani Egyesület munkatársai minden év júniusának közepén gyűrűzik a fiókákat. Az egyesület dombóvári csoportja június 17-én Kaposszekcsőn és Mosdóson tart bemutató gyűrűzést, ahova várják az érdeklődőket.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Idén is tart a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dombóvári Csoportja bemutató gyűrűzést – tájékoztattak. Kaposszekcsőn a Zalka Máté utcában, míg Mosdóson a Petőfi Sándor utcában lévő gólya fészeknél fognak mesélni erről a tevékenységről és kicsit rávilágítani a hazai és a Tolna vármegyei fehér gólya-állományok alakulására.

A pontos időpont június 17-én Kaposszekcsőn reggel 8 óra, Mosdóson pedig ugyanezen a napon 11 óra.

Minden év júniusának közepén az MME munkatársai felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk ma már, hogy népünk kedves madarai Afrika déli területeire vonulnak.

A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról.

A nagytestű madarak jelölésének alapvető problémája a befoghatóság, ami a kifejlett egyedek esetében különösen nehéz. Ezért a gémeket, gólyákat, kócsagokat, sasokat túlnyomórészt fiókakorban, még a fészekben gyűrűzik meg. Az április végén, május elején költeni kezdő fehér gólyák fiókái általában június 10-15-e között érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, bár az időjárástól függően, hideg nyárelő esetén, ez akár 1-2 hetet is csúszhat.

A fészkeket csak darus emelőkocsival lehet gyorsan és biztonságosan megközelíteni, ezért a fészeknél várakozók könnyen felismerhetik az MME stábot, melynek tagjai általában láthatósági mellényt is viselnek.

A fészekhez megérkezve a darus kocsi felveszi a megfelelő pozíciót, majd a gyűrűző és egy-két segítője beszáll a daru gémjének végén levő kosárba, ami felemeli őket a fészekhez, ahol megtörténik a fiókák jelölése. Annak érdekében, hogy az érdeklődők is személyes kontaktusba kerülhessenek a gólyákkal, néhány fészkeknél egy-egy fiókát le is hoznak, ahol mindenki megcsodálhatja, megsimogathatja a fehér tollas madarakat. Amint végeztek egy fészeknél, a gyűrűző „vándorcirkusz” – elöl a darus kocsi, mögötte az érdeklődők – nem ritkán 10-15 személyautóból álló karavánja felkerekedik, és áttelepül a következő fészekhez.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, június 12., 13. és 14-én a Kiskunsági Nemzeti Park területén tartottak ugyanilyen eseményt, hívták látványgyűzűzésre az érdeklődőket.

Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/Orbán Zoltán