2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

A Roszatom a tulajdonosa, kivitelezője és üzemeltetője is a Törökországban épülő Akkuyu Atomerőműnek

Tóth Rózsa, 2023. június 15. - 20:00
A Roszatom a tulajdonosa, kivitelezője és üzemeltetője is a Törökországban épülő Akkuyu Atomerőműnek

Jelenleg a világ legnagyobb atomerőmű épitési projektje zajlik a törökországi Mersin tartományban, Silifke városának közelében. A munkálatok 400 cég és 200 daru bevonásával folynak és az erőművet 4000 fő fogja üzemeltetni és karbantartani, ebből 600 főt jelenleg is képeznek Oroszországban. A helyszínen járt a Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési társulás, a TEIT küldöttsége a Paksi Atomerőmű körüli 16 tagtelepülés vezetőivel. A cél az volt, hogy ellessék, miként lehet megoldani körülbelül 10 ezer folyamatosan dolgozó ember elhelyezését, ellátását.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési Társulás - a TEIT - delegációja Dr. Filvig Géza, a társulás elnökének vezetésével idén a Törökországban épülő Akkuyu Atomerőműben tett látogatást a szokásos éves tanulmányútjuk keretében - tájékoztattak.

A Földközi-tenger partján a Roszatom a Paks II Atomeerőműhöz hasonló, VVER-1200-as 3+ generációs blokkokat épit. Törökországban párhuzamosan négy atomerőművi blokk létesül, ami egyedülálló a világon. Érdekessége a projektnek, hogy a Roszatom nemcsak tervezője, kivitelezője, üzemeltetője de egyben tulajdonosa is az atomerőműnek. Ilyen, angol rövidtéssel BOO - Build Own Operate - konstrukcióban még soha nem épült atomerőmű a világon.

A Roszatom az üzemidő leteltével azt is vállalta, hogy le is szereli a reaktorblokkokat. A közel 20 milliárd amerikai dollárt felölelő beruházás megvalósításán 25.000 ember dolgozik folyamatos műszakokban. A munkaerő 80%-át hazai, török szakemberek teszik ki - közölte Bordács József, Fadd Nagyközség polgármestere Facebook oldalán. 

Kitért rá, hogy havi 10.000 tonna vasat és 80.000 m3 betont használnak fel az építkezésen. 400 cég és 200 daru bevonásával zajlanak a munkálatok. 4.000 fő fogja üzemeltetni és karbantartani a 4 új blokkot, ebből 600 főt már jelenleg is képeznek Oroszországban az üzemeltetésre. A beruházás eredményeként 30.000 emberrel nő a térség lakossága. A kész blokkok esetében 60 éves üzemidő garantált, amely további 20 évvel hosszabbítható

A TEIT küldöttsége a tanulmányút során a török atomerőmű négy blokkjának létesítésével és működésével ismerkedett meg a Mersin tartományban található Akkuyu Atomerőműben, ahol az 1-es blokk nukleáris üzemanyagának tavaszi fogadása után immár megkezdődött az üzembe helyezési folyamat. A TEIT 16 tagtelepülésének vezetői betekintést nyertek abba, hogy miként oldották meg a térségben az épitkezésen folyamatosan dolgozó mintegy tizezer munkás elhelyezését és ellátását. Az itt szerzett tapasztalatok fontosak a Paksi Atomerőmű körüli települések vezetőinek, hiszen a török erőműhöz hasonló technológiával működő blokkok létesülnek majd Magyarországon is.

Jelenleg a világ legnagyobb atomerőmű épitési projektje a törökországi Mersin tartományban, Silifke városának közelében valósul meg. A Paks II. atomerőműben két blokk megépítését tervezte a Roszatom, a törökországi Akkuyu erőműben viszont négy blokk kapott helyet. Az út során a TEIT küldöttsége Dr. Filvig Géza, a társulás ellnökének vezetésével találkozott Sadik Altunokkal, Silifke város polgármesterével és tájékozódott a helyi lakosság tapasztalatairól is.

Fotó: TEIT és Bordács József, Fadd Nagyközség Polgármestere Facebook oldala