2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Idén is első lett a szekszárdi kórház az országos vérnyomásmérő kampányban

Tóth Rózsa, 2023. június 13. - 16:15
Idén is első lett a szekszárdi kórház az országos vérnyomásmérő kampányban

Befejeződött a „Május a vérnyomásmérés hónapja” országos kampány, melynek során országszerte 3000 mérést hajtottak végre, ebből 1600-at a szekszárdi kórház és társszerveztei végeztek el.  A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Kardiológiai Osztályának ambulanciája a tavalyihoz hasonlóan, idén is kiérdemelte a hipertóniai centrum címet, az itt folyó magas szintű tevékenység, tudás, apparátus és műszerezettség miatt.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Véget ért a „Május a vérnyomásmérés hónapja” May Measurement Month (MMM23) elnevezésű országos vérnyomásmérő kampány – tájékoztatta lapunkat, a frisshirek.hu-t a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház. A Magyar Hipertónia Társaság (MHT) a múlt héten tartotta meg értékelő ülését, amelyen Járai Zoltán professzor, az MHT társaság elnöke ismertette az országos eredményeket.

Országszerte, közel 3000 mérést hajtottak végre a hónap folyamán, melyből 1600 mérést a szekszárdi kórház és társszervezetei végeztek el. Ezzel az eredménnyel, megduplázva a tavalyi sikereket, újra első a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház.

Az a hatalmas munka, amit a kórház dolgozói, az Egészségfejlesztési Irodával, a rendelőintézetben működő Ezüst Kígyó gyógyszertár dolgozóival, valamint a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársaival közösen elvégeztek, fényes sikert aratott. Cégeknél, vidéki helyszíneken, idős otthonokban, rendőrségnél, vízműnél, a kormányhivatalnál, a rendelőintézetben és a szekszárdi kórház osztályain is mérték az elmúlt hónap folyamán a hozzájuk betérő, náluk megforduló emberek vérnyomását.

Ebben a kampányban nem a betegek vérnyomását kellett megmérni. Az volt a lényeg, hogy bárki, aki az utunkba kerül, önként betér hozzánk, annak mérjük meg a vérnyomását. Senkinél nem lehet tudni, hogy nem lappang-e már a hipertóniája, amelyet néma gyilkosnak is szokás nevezni. A magas vérnyomás a legnagyobb közellenségünk, a legnagyobb halálozási rátájú betegség. A világon évente 10 millió halálesetet okoz. Nagyon sokáig nincs semmiféle tünete, amikor pedig már van, az rögtön egy komoly szövődmény, egy agyvérzés, infarktus, vagy egy végzetes aortarepedés

– sorolta Dr. Benczúr Béla kardiológus, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, hipertónia és koleszterin specialista.  

Nagyon fontos felhívni a figyelmet a veszélyekre és megtanulni a helyes vérnyomásmérés egyszerű, de a gyakorlatban szinte senki által nem alkalmazott módját, a háromszoros vérnyomásmérést, emelte ki a főorvos.

– Igen, háromszor. Mert egy mérés nem mérés. Amikor megérkezik a páciens, pár percet várni kell, hogy kifújja magát, megnyugodjon. Ezután egyszer megmérjük a vérnyomását, rögzítjük az adatot, majd újra várunk egy-két percet. Jöhet a második mérés, adatrögzítés, újabb pár perc pihenő, végül egy harmadikra is szükség van. Az esetek nagy százalékában csökkenő tendenciát mutatnak az egymás utáni mérések értékei. Ha mindenki így mérné, akkor nem fordulhatna elő, hogy egyetlen mérés eredményéből következtetnek a magas vérnyomás betegségre és feleslegesen szed gyógyszert rá az ember

hangsúlyozta Dr. Benczúr Béla.

A szűrési akción sokan fennakadtak, a három egymás utáni magas értékkel egyértelműen kiderült hipertónia betegségük. Ezekben az esetekben vérnyomásnaplót ajándékoztak a kórház munkatársai a kampányban résztvevőnek és kérték őt, hogy vezesse pár hétig, mérje otthon a vérnyomását a betanított módszer alapján, majd gyógyulása érdekében keresse fel kezelőorvosát.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Kardiológiai Osztályának ambulanciája a tavalyihoz hasonlóan idén is kiérdemelte a hipertóniai centrum címet, az itt folyó magas szintű tevékenység, tudás, apparátus és műszerezettség miatt.

A Magyar Hipertóniai Társaság, minden 50 feltöltött adat után egy vérnyomásmérőt ad ajándékba. Ez pedig 2023-ban több mint 30 új vérnyomásmérőt jelent a Tolna Vármegyei Balassa János Kórháznak.

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: unsplash.com, cikkben szereplő fotók: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház