2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Elviselhetetlen a szúnyoginvázió – folytatódnak a gyérítések

Tóth Rózsa, 2023. június 12. - 18:15
Elviselhetetlen a szúnyoginvázió – folytatódnak a gyérítések

A jelentős mennyiségben lehullott csapadék kedvez a szúnyog lárvák kialakulásának. A következő időszakban a szakembereknek egyrészt pótolniuk kell az esőzések miatt elmaradt kezeléseket, másrészt a héten tizenhárom vármegyében több mint háromszáz településen folytatódnak a földi járműről indított kémiai gyérítések.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az ország nagy részén az elmúlt héten is esős időjárás volt jellemző, sok helyen villámárvizek alakultak ki. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék kedvez a csípőszúnyogok számára alkalmas élőhelyek kialakulásának, mivel a vízzel telített árkokban, alacsonyabb fekvésű területeken, kisebb-nagyobb pocsolyákban, de még a kerti eszközökben megálló vízben is milliószám fejlődnek a szúnyoglárvák.

Az ártéri és a nagyobb tavak mentén kialakult tenyészőhelyeken a szakértők jelzéseit figyelembe véve továbbra is végeznek szelektív, csak a szúnyogok lárváit elpusztító biológiai kezeléseket, a következő napokban várhatóan földi módszerrel dolgoznak a szakemberek. A nagyszámú, sokszor magántelkeken kialakuló tenyészőhelyeken szervezett módon nem lehet védekezni a szúnyogártalom ellen, továbbá a védett természeti területeken, így az ártéri erdők jelentős részén is csak nagyon korlátozottan van lehetőség a kezelések elvégzésére, emiatt egyre több területen kell a kifejlett szúnyogok ellen védekezni.

A következő időszakban néhány területen pótolni kell az esők miatt elmaradt kezeléseket, erről az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak.

A héten tizenhárom vármegyében, több mint háromszáz településen és hat fővárosi kerületben végeznek kezeléseket a szakemberek. Földi kémiai beavatkozások lesznek a Balatonnál, a fővárosban, a Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, a Csepel-sziget településein, valamint Dunaújváros és Szekszárd környékén. Szükség van szúnyoggyérítésre az Ipoly és a Dráva mentén, továbbá Szolnokon és a környező területeken.

Tolna vármegyében összesen 5930 hektáron védekeznek a rovarok ellen. Kedden Bölcske, Madocsa és Paks; szerdán Dunaföldvár, Felsőnána, Kéty, Medina, Koppányszántó, Nagykónyi  és Tamási, csütörtökön Bogyiszló, Decs, Dunaszentgyörgy, Gerjen, Fadd, Őcsény, Sárpilis, Tolna, Gyönk, Regöly, Simontornya és Varsád településen végeznek majd földi kémiai gyérítést.

közölte a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket földi járműről, a települések lakott területein végzik az esti és éjszakai órákban. A legtöbb helyen a közlekedést és a lakosságot kevésbé zavaró ULV technológiát alkalmazzák, amely során apró cseppekben alig több mint fél liter készítményt juttatnak ki hektáronként.  

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldala