2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Múzeumok éjszakája Tolna vármegyében

Tóth Rózsa, 2023. június 09. - 18:43
Múzeumok éjszakája Tolna vármegyében

Közel 2000 programmal várják az érdeklődőket június 24-én országszerte és Tolna vármegyében is a Múzeumok Éjszakáján a kulturális intézmények. A program nagykövete az idei évben Miklósa Erika operaénekes. Dombóváron láthatunk tűzugrást, a Dunaföldvári Várban akadályversenyen vehetünk részt, Ozorán reneszánsz hangulatban tesztelhetjük bátorságunkat. Pakson az Atomenergetikai Múzeumban virtuális kalandok várnak ránk.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Június 24-én, Szent Iván éjjelen Magyarország múzeumainak kapui kitárulnak, így újra lehetőségünk nyílik elmerülni a magyar kultúra szépségeiben, ahogy az utóbbi két évtized nyarain. Az idei évben Miklósa Erika, a Magyar Szent István-rend birtokosa, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes a Múzeumok Éjszakájának a nagykövete.

Több mint 400 résztvevő intézmény országszerte közel 2000 programja egyetlen éjszakába sűrítve, mutatjuk a Tolna vármegyei helyszíneket és programokat.

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben Csősz István fafaragó kiállításának megnyitóját és tűzugrást láthatunk a Kapos Táncegyüttessel. A Múzeum Megállóban komolyzenei koncerttel készülnek a szervezők, a kiállítás megtekintése mellett a szabadtéren retro zene és fénykavalkád várja az odalátogatókat. A Tüskei Horgásztavaknál a Dél-Dunántúl legnagyobb ornitológiai gyűjteményét fogják bemutatni. A részletes programok és helyszínek Dombóváron itt találhatók.

A következő helyszín a Dunaföldvári Vár! A szélesen hömpölygő Duna folyam ősidők óta ismert átkelőhelyének biztosítására emelték azt a 9,5×9,5 méteres négyzetalapú, 1,2 méter falvastagságú, háromemeletes tornyot, ami a későbbi erődítmény magját alkotta. Műemlékvédelmi feltárását 1974-ben végezték el, majd falai között kiállítást rendeztek be. 2006-ban ismét nagyarányú felújításokat végeztek, hogy az utókornak fennmaradjon.

Vas Mátyás nádkunyhója, "bütykölde" és népi játszóház, tárlatvezetés a magyar világ-török világban, akadályverseny, a toronyban pedig bátorságpróba várja az érdeklődőket. Részletes programok itt találhatóak.

Ozorán a Pipo Várkastély nyitja ki kapuit erre az egy éjszakára mely igazi különlegességnek számít a hazai műemlékek között, hiszen a középkori épületek csak jelentős átépítésekkel, vagy nagyon romosan maradtak meg, Ozorán azonban a helyreállító munkáknak köszönhetően igazi 16. századi élményház várja a látogatókat. A reneszánsz hangulatot korhű jelmezek, zene és tánc fokozza majd a Múzeumok Éjszakáján is.

A Várkastélyban óránként induló tárlatvezetés, borudvar, élőzete, bátorságpróba, jóga és hangfürdő várja az érdeklődőket. A részletes program itt található.

Pakson az Atomenergetikai Múzeum lesz látogatható ezen a késői órán. Itt szabadulószoba, VR-szemüveg, kackiás játszótér és virtuális atommúzeumos kalandokkal várnak mindenkit. Itt találhatók a részletek. A Paksi Városi Múzeumban például a Nap, a Hold, a Csillagok megszabadítása című bábelőadást lehet megtekinteni és kosztümös tárlatvezetésre nyílik lehetőség.

Fotó: muzej.hu/Dunaföldvári Vár Facebook oldala/Pipo Várkastély Facebook oldala/Atomenergetikai Múzeum Facebook oldala