2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Tolna város, Fadd és Dombori a következő a sorban, ahol írtják a szúnyogokat

Tóth Rózsa, 2023. június 02. - 12:09
Tolna város, Fadd és Dombori a következő a sorban, ahol írtják a szúnyogokat

A vízparti településeken különösen nagy gondot okoz a lakosságnak a szúnyogok mennyisége. A csapadékos időjárás miatt megszaporodtak a vérszívók, a katasztrófavédelem hetek óta végzi a gyérítést Tolna vármegyei településein. A szúnyogírtásra az esti, napnyugta utáni órákban kerül sor, Tolna város és Fadd Nagyközség is közzétette, hogy mikor várhatók a gyérítés időpontjai.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt, a nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik.

Május 31-én Bölcske, Madocsa és Paks térségében, június 1-jén Dunaföldváron, ma pedig Báta és Pörböly településeken végeztek földi kémiai gyérítést.

Ezt követően Tolna Város Önkormányzata is arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a település területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre 2023. június 6. napján, napnyugta utáni órákban. Pótnapokat is kijelöltek, mégpedig 2023. június 7-8. napjaira, ugyanebben az időben.

Az önkormányzat javaslatokat fogalmazott meg a lakosság részére, melyben kérik, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján az emberek lehetőség szerint gyűjtsék össze vagy takarják le. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolják az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

Kérik, hogy a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt mossuk meg. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad - figyelmeztetnek.

Felhívták a figyelmet, hogy a szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Fadd Nagyközség Önkormányzata is közzétette a tervezett szúnyoggyérítés időpontjait. A kezelés pontos időpontja, mely Faddot és Domborit érinti: 2023. június 07. napja, szintén a napnyugta utáni órákban. Itt is ki lettek jelölve pótnapok: 2023. június 08-09. napjai, ugyanebben az időben.

Az önkormányzat közzétette az alkalmazott készítményre vonatkozó adatokat is. Ezek alapján Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert vagy Deltasect Plus ULV szúnyogirtó koncentrátumoat fognak használni a gyérítés során. A megnevezett szereket 0,6 liter/hektár mennyiségben fogják használni, mely kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja majd el. Melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, a hatóanyag néhány óra alatt lebomlik.

Fotó: Tolna Város Facebook oldala