2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Papíron 266 milliárd forintot ér a még lényegében építeni sem kezdett Paks 2.

Tóth Rózsa, 2023. június 02. - 19:45
Papíron 266 milliárd forintot ér a még lényegében építeni sem kezdett Paks 2.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. a társaság 2022-es beszámolója alapján 1,3 milliárd forint veszteséggel zárta az évet, és ez örömhír, ugyanis az azt megelőző esztendőben a veszteség mértéke 3,3 milliárd volt. A könyvek szerinti költsége 17,8 milliárd forint volt tavaly, amelyből 12,6 milliárd forintott költött a társaság bérköltségre és egyéb személyi jellegű kifizetésre. A hagyományos értelemben vett árbevétele nincsen, de azért pénzügyi műveletekből, bankbetétek és értékpapírok hozamaiból így is csurrant-cseppent 3,5 milliárd forint. Orbán ma reggel elmondta, ha már működne Paks II., hátradőlhetne az ország, mert legfeljebb az atomenergiához szükséges fűtőanyagimportra szorulna, kisebb lenne a kiszolgáltatottsága, és olcsóbb lenne az energia is. Szerinte azonban Brüsszelben annyit akadékoskodtak, hogy megcsúsztak a beruházással.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

1,3 milliárd forint veszteséggel zárta a 2022-es évet a paksi bővítés projektcége, a Paks II. Zrt. - derül ki a cég beszámolójából, melyet a hvg.hu szemlézett. A veszteség nem meglepő, a vállalat feladata az erőmű felépítése, árbevétele értelemszerűen nincsen, illetve csak minimális, főként ingatlanhasznosításból. Ráadásul a veszteség kisebb, mint az előző évi 3,3 milliárd forint.

A társaságnak 17,8 milliárd forint költsége volt, ennek nagy része, 12,6 milliárd forint bérköltség és egyéb személyi jellegű kifizetés. Az igazgatóság tagjai összesen bruttó 64,8 millió forintot kerestek, a felügyelő bizottság tagjai 42 millió forintot.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, tekintettel arra, hogy állami tulajdonú vállalatról van szó, közérdekű adatnak számít az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. Zrt. vezető tisztségviselőinek a havi fizetése. A januárban Paks1 élére kinevezett vezérigazgató, Horváth Péter János havi bruttó tiszteletdíja például 4.000.000,- forint volt az idén februári adatközlés szerint. A legfrissebb, május 15-én közzétett közérdekű adatok szerint Paks1 vezető tisztségviselőinek fizetése nem változott február óta, pedig márciusban megállapodtak a szakszervezetek az MVM Cégcsoport vezetésével arról, hogy egységesen minden dolgozónak 65 ezer forinttal emelkedik a bére.

A Paks II. Zrt. esetében nem történt változás, pontosabban még mindig a 2023. február 1-i állapot a legfrissebb közzététel.

Ennek alapján Jákli Gergely elnök-vezérigazató, aki az igazgatóság elnöke is egyben 4 millió forint javadalmazásra jogosult egy hónapban mint vezér, plusz 1,4 millió forint a tiszteletdíja a másik poszton.

A Paks II. Zrt. nemhogy nem nevesíti, de Paks1-el szemben nem is részletezi, hogy hány olyan munkavállalója van, aki együttes cégjegyzésre jogosult - nem vezető állású munkavállaló, de a havi fizetésük nyilvános.

Az igazgatók egységesen 3.180.000,- Ft-ot, az igazgató-helyettesek 2.650.000,- Ft-ot, az osztályvezetők és műszaki főmérnökök 2.507.000,- forintot, végül a vezető szakértők és projektvezetők 1.094.000,- Ft és 1.500.000,- Ft között keresnek havonta. Prémiumban, egyéb pénzbeni juttatásban 13. havi fizetésben, választható béren kívüli juttatásban sem szűkölködnek, Paks II. Zrt. munkavállalói kapnak villamosenergia-vásárlás kedvezmény kompenzációt is, amely bruttó 15.000,- Ft/hónap.

(Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. esetében például a februári és a májusi legfrissebb adatközlés között találhatunk különbséget. Februárban még 8 igazgató keresett havi 2,7 és 2,8 millió forint közötti összeget, májusban viszont már 9 - együttes cégjegyzésre jogosult nem vezető besorolású - igazgató van feltüntetve, akik egyenként 2,8 és 2,9 millió forint közötti összeget visznek haza minden hónapban. Tekintve, hogy a májusi adatközléskor a februárihoz képest egyel kevesebb főosztályvezető szerepel, viszont egyel több igazgató, valószínűleg ez nem véletlen, és egy és ugyanazon személyről lehet szó, aki februárban még egy lépcsőfokkal lejjebb helyezkedett el.)

A bevételi oldalon 3,5 milliárd forintot hoztak a pénzügyi műveletek, a bankbetétek és az értékpapírok hozamai. Ez messze meghaladja az előző évi ilyen bevételeket, ami nyilván nem független attól, hogy 2022-ben jóval magasabbak voltak a kamatszintek. Más szóval a projektcég az államtól tőkeemelések formájában kapott, a projektben fel nem használt pénzt befektette, amivel elég szépen keresett. Év végén 66,5 milliárd forint pénzeszköze volt a cégnek, 39 milliárddal több, mint előző évben.

A tőkeemelések összege 28,1 milliárd forint volt, ezen túl a cég kapott 24 milliárd forint kötbért. A beszámoló nem részletezi, kitől (vagyis mely beszállítója mit nem teljesített), de “egyes szerződéses feltételek teljesülése esetén” a pénzt vissza kell fizetni, ezért hosszú távú kötelezettségként könyvelték.

A Paks II. Zrt. beruházásainak értéke 51 milliárd forinttal nőtt, év végére megközelítette a 266 milliárd forintot. Ha úgy tetszik, könyv szerint most ennyit ér a lényegében még építeni sem kezdett új erőmű.

A paksi bővítéssel kapcsolatos másik állami cég a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft., ez felelős a „kerítésen kívüli” beruházásokért és fejlesztésekért, tehát minden olyasmiért, ami kell az erőmű felépítéséhez és üzemeltetéséhez, de nem tartozik a létesítményhez. Ez a cég 762 millió forint veszteséggel zárt, ami megint csak sokkal jobb eredmény, mint a 2021-es 3,9 milliárd veszteség.

Ennél a társaságnál is a bérek vitték el a legtöbb pénzt a kiadások közt: 2,9 milliárd forintot.

A közel 600 millió forintos árbevétel nagyja ingatlanhasznosításból és -bérbeadásból származott, a bevételi oldalon a legnagyobb tétel a 3,2 milliárd forintos költségvetési támogatás és egymilliárd forint fejlesztési támogatás volt. Utóbbit az MKIK-projektre kapta a vállalat, ez a Magyar Közút új telephelyét és az Integrált Központ kialakítását takarja.

Pakson az egykori konzervgyár helyén új városközpontot építenek, az építkezés idején majdan beözönlő tízezernyi munkásnak, itt hozzák létre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a bíróság és az idegenrendészet számára kialakítandó, integrált katasztrófavédelmi központot.

Fotó: Paks II. Atomerőmű Zrt. Facebook oldala