2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Megvan, hol lesz szúnyogírtás de van ahol várni kell

frisshirek.hu, 2023. június 01. - 12:39
Megvan, hol lesz szúnyogírtás de van ahol várni kell

Erősödött a szúnyogártalom, 85 ezer hektáron kell beavatkozni. A folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyésztőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat elősegíti a meleg időjárás is.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik - közölte a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

A következő napokban földi járműről végeznek kezeléseket Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala vármegyében, a Duna mentén Komárom térségében, a főváros szúnyogártalommal érintett kerületeiben, a Csepel-sziget és környékének településein, valamint Dunaújváros, Baja és Mohács térségében. A jelentős ártalomra tekintettel az országos tisztifőorvos ideiglenes engedélyével a leginkább érintett szigetközi településeken légi kémiai kezelések is lesznek.

Tolna vármegyében összesen 2335 hektáron védekeznek a rovarok ellen. Tegnap Bölcske, Madocsa és Paks térségében; a mai napon Dunaföldváron; pénteken pedig Báta és Pörböly településen végeznek majd földi kémiai gyérítést.

A szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A hétvégi felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit, a Duna mentén további kezelésekre lehet szükség.

A katasztrófavédelem munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy a kerti munkák során érdemes figyelmet fordítani a lakókörnyezetünkben megjelenő szúnyogok egyedszámának csökkentésére. Számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a kerti eszközökben, játékokban megmaradó víz jelenti az élőhelyüket.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt május 9-én, hét régióban folytatódott a szúnyogirtás: többek között földi biológiai lárvagyérítést végeztek a szakemberek a Dunakanyarban, valamint a folyó szekszárdi, bajai és mohácsi térségében

Kiemelt képünk illusztráció, forrása pixabay.com