2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Saját fejlesztésű fertőtlenítő robotot mutatott be a B+N Referencia Zrt.

frisshirek.hu, 2023. május 28. - 08:00
Saját fejlesztésű fertőtlenítő robotot mutatott be a B+N Referencia Zrt.

Elkészült a B+N Referencia Zrt. saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciát (MI) is alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa; a szükséges tesztek után még idén elindulhat a gyártás, a fejlesztés iránt már külföldről is érdeklődnek - közölte a létesítményüzemeltetéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat az MTI-vel.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A közlemény szerint az új robot UV-C sugárzója mozgatásával több pontról be tudja sugározni a megtisztításra váró felületet, amelyet a helyiség előzetesen felvett térképén meghatározott útvonal alapján jár be. A térben lévő akadályokat mesterséges intelligencia alapú algoritmussal kerüli ki, majd  háromdimenziós modellen számolja ki a fertőtlenítő dózisát, a sugárzás mértékét, amiről vizuális visszajelzést ad a kezelőnek, illetve a szakembereknek - írta az MTI.

Mint kiderült, a projekt tervezése 2019 nyarán kezdődött, a tényleges munka 2020-ban indult és idén májusban fejeződött be; 16 tagú mérnökcsapat dolgozott rajta. A fejlesztés megvalósításához a vállalat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz benyújtott pályázatával több mint 216 millió forint támogatást nyert el, ehhez a B+N Referencia Zrt. szintén jelentős forrást tett hozzá.

A további robotok gyártását 2023 negyedik negyedévében tervezik, amelyek a cég saját higiéniai szolgáltatásiban játszanak majd szerepet, ahol a takarítási szolgáltatások hatékonyságának további növelése a cél.

Hozzátették:

első körben a robotoknak például kórházakban lehet majd fontos szerepük, ahol a használatuk jelentősen csökkentheti a fertőzések kockázatát.

A magyar tulajdonú B+N Referencia Zrt. 2011-ben alakul, ügyfelei részére teljes körű létesítményüzemeltetési szolgáltatásokat nyújt a takarítás és higiénia területétől a műszaki karbantartáson át, a belsőépítészetig. A magyarországi facility management (cégüzemeltető) vállalatok közül Magyarországon egyedül a B+N Referencia Zrt. rendelkezik kutatás-fejlesztési részleggel, amely a létesítményüzemeltetéshez kapcsolódó automatizációval és robotikával foglalkozik - közölték.

A vállalat tájékoztatása szerint Magyarországon 8983 dolgozója van, de régiós szinten (Magyarország és hat kelet-közép-európai ország) a szám eléri a 20 ezret. A B+N csoport regionális árbevétele 171,616 milliárd forint volt 2022-ben, adózott eredménye pedig 13,464 milliárd forint, ebből a magyarországi árbevétel 127,063 milliárd forint, az adózott eredmény 10,816 forint volt.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2021-es üzleti évben a cég éves nettó árbevétele 152,079 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 2021-ben 19,875 milliárd forintot ért el.

Illusztrációs fotó: Pixabay