2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Babáikkal együtt hódolnak az anyukák a mozgás örömének

Fodor Orsolya, 2023. május 28. - 09:00
Babáikkal együtt hódolnak az anyukák a mozgás örömének

A Maminbaba hordozós latin fitnesz egy igazán szórakoztató, mégis intenzív, csinosító mozgásforma kisbabás és várandós anyukáknak. Könnyen követhető elemekből áll, így táncos vagy sportos előképzettség nélkül is élvezhető. A Maminbaba órák alatt a babák a hordozóba kötve, vagy a pocakban ringatóznak a kellemes, latin zenére.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Csak olyan mozdulatokkal dolgozunk, ami a babáknak és az anyukáknak is biztonságos, és nagyon odafigyelünk a gerinc, az ízületek és a gátizmok védelmére. A Maminbaba órákon biztosítjuk az anatómiailag megfelelő babahordozót és a hordozási segítséget

– árulta el Molnár Enikő, a Maminbaba alapítója és oktatója.

Mint mondta, nagyjából 12 éve alkotta meg ezt a mozgásformát, amikor gyermekével együtt szeretett volna mozogni. A foglalkozások célja, hogy az anyukáknak szülés után is legyen lehetőségük kimozdulni otthonról, kikapcsolódni, közösségbe járni anélkül, hogy babájukat másra kellene hagyniuk.

A Maminbaba óra elején az oktató a megfelelő babahordozó kiválasztása után felköti az anyukákra a babájukat. A babahordozót ingyenesen biztosítják az órára. Az alkalom bemelegítéssel kezdődik, majd koreográfiás számok következnek. A lépéseket az oktató mutatja és instruálja, a résztvevők pedig követik. Az óra végén levezetéssel, nyújtással lazítják az izmokat.

A Maminbaba táncos mozgásforma, így boldogsághormonokat szabadít fel és garantáltan javítja az anya közérzetét is, megelőzve a szülés utáni depressziót. A gyakorlatok úgy vannak kialakítva, hogy várandósan és hordozott babákkal is biztonsággal, és kiváló erősítő hatással el lehet végezni. Az anyukák szórakozás közben csinosodnak, izmosodnak, karcsúsodnak. Ez a mozgásforma támogatja a fokozatos fogyást, formálja az alakot, növeli az állóképességet. Emellett az anyukáknak lehetőségük van kisbabájuk mellett saját magukkal is foglalkozni

– mondta a frisshirek.hu-nak az oktató.

Hozzátette: a babák szempontjából a ringatózó, hullámzó mozgásokra helyezi a hangsúlyt. Ez a gyermekek számára nyugtató, kellemes hatást nyújt, általában el is alszanak óra közben. 

A Maminbaba és a babahordozás előnyös a kicsik számára is. A testközelség és az azzal járó testi és érzelmi biztonság a nyűgös, síró, beteg babákat megnyugtatja.

A hordozás közbeni mozgás ismerősen hintáztatja a babát, hiszen az anyaméhben is ezt érezte, a finom anyagból készült hordozóeszköz pedig szorosan öleli a szülőhöz a picike testet. A babák tehát kétségkívül szeretik a hordozást, de a hordozó gondviselőnek is ugyanilyen finom, melegséget adó érzés a babával együtt lenni

– tudtuk meg Molnár Enikőtől.

A térben való változatos mozgástól, ami az órák során éri a babákat, fejlődik az idegrendszer. Ez nagy szerepet játszik a későbbi mozgás- és beszédfejlődésben, később pedig akár az írásban, olvasásban is jobb eredéményeket érhetnek el a rendszeres foglalkozáson részt vett gyerkőcök.

A szakember arra is kitért, hogy a babák pocakját függőleges pozícióban a hordozás kellemesen masszírozza és stimulálja, ezzel segíti az emésztőrendszer működését is. A megfelelő hordozóeszközben és pozícióban való hordozás hozzájárul a csecsemő csontozatának fejlődéséhez.

Ma már egyre több ortopéd szakorvos javasolja a hordozást a csípőficam megelőzésére.

A Maminbaba oktatók rendszeresen szerveznek országos programokat, mint a nyári Maminbaba tábor, a Városligeti ingyenes nap, vagy a farsang. Az anyukák a sportoláson kívül azért is szeretnek járni, mert egy olyan közösségben lehetnek, ahol hasonló problémákkal küzdő és hasonló örömökben osztozó sorstársaikkal találkoznak, beszélgetnek és segítik egymást.

Az évek során a Maminbaba sokat fejlődött, hogy még jobb, hatékonyabb és biztonságosabb mozgásprogramot tudjon biztosítani az anyukáknak és babáknak. Több szakember vesz részt a közös munkában. Gyógytornász, hordozási tanácsadó, perinatális szaktanácsadó, intimtorna specialista, FlatCore oktató, szoptatási tanácsadó, tánctanár, és sok edző van a Maminbaba csapatában. A Maminbaba órák országosan elérhetőek, közel 60 helyszínen. A térképes keresőben ITT mindenki megtalálja a hozzá legközelebb eső helyszínt.

Fotók: Molnár Enikő