2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Máltai Szeretetszolgálat: A segítségnyújtásból nem lehet kimaradni

frisshirek.hu, 2023. május 27. - 16:30
Máltai Szeretetszolgálat: A segítségnyújtásból nem lehet kimaradni

Az ukrajnai háború miatt szükségessé vált humanitárius tevékenység mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 360 intézményében 2022-ben is maradéktalanul ellátta valamennyi feladatát, miközben 115 ezer menekülőnek is segítséget nyújtott, fennállása óta a legtöbb adományt kapta és gyakorlatilag minden elérhető forrását beforgatta a rászoruló emberek támogatásába – hangzott el a szervezet május 27-én tartott országos küldöttgyűlésén. 

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Van-e nagyobb vágyakozás az emberben, mint amit az iránt érez, hogy szeressék őt? Többről van szó, mint szociális programról, a világot nem lehet pusztán karitatív cselekedetekkel megújítani, ehhez az kell, hogy benne legyen a lélek is.

A szeretet az, ami képes átalakítani az embert, de aki magáért él, képtelen ezt megvalósítani, mert ehhez a másik emberért kell élni.

Mintha csak a Máltai Szeretetszolgálat programját hirdetné a Biblia is – mondta a karitatív szervezet missziójáról Kozma Imre atya a Szeretetszolgálat alapító elnöke a szervezet május 27-én Budapesten tartott országos küldöttgyűlésén.

Az 1989-ben alapított, és annak idején 10-es sorszámmal nyilvántartásba vett civil szervezet a mai napig egyesületi formában működik, legfőbb döntéshozó szerve az országos küldöttgyűlés, amely a két és félezres tagság képviseletében hoz határozatot minden évben a Szeretetszolgálat éves munkájáról és költségvetéséről. A zugligeti országos központban tartott gyűlésen 73 küldött vett részt, és fogadta el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2022-es tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint a 2023-as költségvetést. 

Az előző évben végzett munkáról szólva Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök kijelentette, hogy az ukrajnai háború különleges helyzetet teremtett, amiben egy karitatív szervezetnek nincs választási lehetősége, hiszen nem maradhat ki a segítségnyújtásból. 2022-ben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 115 ezer ukrajnai menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget, az azóta is zajló integrációs programja során pedig 800 Magyarországon maradó menekült letelepedésénél működik közre. A háború alatt megnyilvánuló szolidaritásnak köszönhetően megduplázódott a Máltai Szeretetszolgálatnak felajánlott adományok mennyisége, ezek összértéke elérte a 3,6 milliárd forintot. A minden korábbinál magasabb összegű adomány ellenére a Szeretetszolgálat a tavalyi gazdálkodását alig fél százalékos eredménnyel zárta, gyakorlatilag minden lehetséges forrást beforgatott a rászoruló emberek támogatásába és a szociális ellátásba. Győri-Dani Lajos hangsúlyozta, hogy a háborús feladatok mellett a szervezet maradéktalanul ellátta a mindennapos tevékenységét, a Máltai Szeretetszolgálat 360 intézményében zavartalan munka folyt egész évben, ennek során naponta átlag 15 ezer ember részesült valamilyen ellátásban.

Vecsei Miklós alelnök, felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos a Máltai Szeretetszolgálat irányítása mellett zajló Felzárkózó települések programról adott tájékoztatást a küldötteknek. Az ország 300 legszegényebb településének felemelésére indított program 2022-ben 118 helyszínen zajlott, idén pedig hatvan újabb településsel bővült a résztvevők köre. A program a nehéz sorsú falvakban az élet minden területét érinti a gyermekek nevelésétől a földterületek művelésbe vonásán át az egészségügyi ellátás újraszervezéséig. Vecsei Miklós kiemelte, hogy a szemészeti szűrővizsgálatok során 93 gyermek látását sikerült megmenteni, 3000 családot sikerült bevonni a kertművelő programba, és a reménytelenül eladósodott családokkal végzett mentori program eredményeképpen 350 millió forint adósságot sikerült felszámolni, írják közleményükben.

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat