2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

LMP: a Fertő tavi beruházás felesleges és környezetkárosító

frisshirek.hu, 2023. május 27. - 15:00
LMP: a Fertő tavi beruházás felesleges és környezetkárosító

Az LMP feleslegesnek, környezetkárosítónak és az adófizetői pénzek eltékozlásának tartja a Fertő tavi beruházást, ezért kérdésekkel fordul Lázár János építési és közlekedési miniszterhez.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szendefy Mária, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja szombaton a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján közölte: a szelíd (környezetbarát) turizmusnak a Fertő tó partján is lenne helye, de amit terveznek, az nem az.

Kifejtette: a tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, a Kárpát-medence egyik legnagyobb madárélőhelye. Saras és mocsaras, és hatalmas területen van nádas. Ezért nem különösebben alkalmas fürdésre vagy vitorlázásra, viszont fontos élőhely madarak, kétéltűek és hüllők számára.

Tavaly nyáron még arról szóltak a hírek, hogy a gazdasági válság, a szomszédban dúló háború miatt nehéz helyzetbe került a magyar költségvetés, ezért több gigaprojektet leállítottak, így a Fertő tavi beruházást is - idézte fel az ellenzéki politikus.

Sokan fellélegeztek, hogy ha "a józan belátás nem is, de legalább a pénzhiány megálljt szab az értelmetlen pusztításnak"

- jelezte az LMP-s politikus.

Hozzátette: ezek után döbbenettel értesültek arról, hogy a Győr-Moson-Sopron vármegyei kormányhivatal egy újabb környezetvédelmi engedély után kiadta az építési engedélyt is. Ráadásul emelt műszaki tartalommal: még több apartmanházzal, még több hotellel valósulhat meg a beruházás.
Szendefy Mária elmondta, hogy ezért kérdéseket intéznek Lázár János építési és közlekedési miniszterhez.

Azt kérdezik,

a kormány továbbra is tartja-e magát a felfüggesztéshez, honnan lett most erre a projektre állami forrás, mennyit szándékoznak arra költeni és nem érzi-e személyes felelősségének, hogy Magyarország egyik legnagyobb vizes élőhelyét megmentse a "barbár betonlobbitól".

Fotó: LMP Facebook-oldala