2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Lemondott a kisebbségi önkormányzat 8 tagja Dombóváron

Tóth Rózsa, 2023. május 27. - 18:15
Lemondott a kisebbségi önkormányzat 8 tagja Dombóváron

A Dombóvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat az előző városvezetéstől kapta azt a közösségi házat, ahol segítő munkájukat végezték. Közel 2000 nehéz sorsú emberrel állnak kapcsolatban, melyből körülbelül 300-an roma származásúak, a többiek mélyszegénységben élők. Munkájukat méltatlan körülmények között végzik, a Tesco parkolóban, vagy a játszótéren. Dombóvár Város Önkormányzata az épületet eladta a fejük felöl és nem biztosítanak helyette más helyszínt. Mindemellett a kommunikáció hiánya is nagy szerepet játszott a döntésükben. A testületben két fő maradt, emiatt működésképtelenek, a friss törvénymódosítás miatt viszont nem lehet megtartani az időközi választást, egy évet kell várni.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A kisebbségi önkormányzat 8 tagja is lemondott Dombóváron, így csak két fő maradt a választási listáról, ezáltal ellehetetlenült a testület munkája. Két fővel ugyanis működésképtelenek - közölte május 3-án Szabó Loránd a Természetesen Dombóvár képviselője. A frisshirek.hu munkatársa az okokról Ligorovics Zsoltot, a kisebbségi önkormányzat lemondott, korábbi elnökét kérdezte.

Az előző városvezetéstől használatba megkaptuk azt az önkormányzat tulajdonában lévő közösségi házat, melyben a munkánkat végeztük. Nem kellett bérleti díjat fizessünk, közösen dolgoztunk a városért!

- eleveníti fel Ligorovics Zsolt a korábbi éveket.

A jelenlegi városvezetés viszont úgy gondolta hogy az épületet értékesíti és ezáltal megfosztott minket egy olyan közösségi tértől, ahol közvetlenül segíthettük azt a kb. 2000 főt, akivel kapcsolatban állunk. Ebből 2-300-ra tehető a roma családok száma, a többiek mélyszegénységben élő, esetenként idős emberek, családok, akiknek rajtunk kívül nem nyújt más segítő kezet! Ez a munka fizikai jelenlétet igényel, de amióta nincs közösségi ház, olyan méltatlan körülmények között dolgozunk, mint például a helyi Tesco parkoló, vagy a játszótér.

- mutat rá a lemondott elnök az elmúlt időszakra.

Az utcáról nem lehet segíteni!

A kisebbségi önkormányzat tagjai felszólították Dombóvár polgármesterét, Pintér Szilárdot, hogy biztosítson számukra épületet, de a városvezetés szerint nekik ez nem kötelességük és nem áll módjukban ezt megtenni.

Az önkormányzat azt szeretné, hogy a Mászlonyban található szegregációs épületben dolgozzanak, de a kisebbségi önkormányzat Dombóváron szeretne dolgozni. Érthető az ez irányú igényük, ugyanis a mélyszegénységben élő családok a városban élnek, sem módjuk, sem lehetőségük nincs messzebb menni, arról nem is beszélve, hogy sokan nem is kérnek segítséget, a baj megelőzéséhez a szakembereknek kell résen lenni, hogy a rendszer működjön, ezt nem lehet távsegítséggel intézni.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy jelenleg milyen módon hasznosítják a korábbi épületet, Ligorovics Zsolt elmondta, hogy teljes hírzárlat működik a városban ezzel kapcsolatban, de azt beszélik, hogy kb. 50 Fülöp-szigeteki család lakik a házban.

A fentieken túl a lemondás másik okaként azt jelölte meg, hogy az őket és az általuk képviselt családokat érintő kérdésekbe nem engedett belelátni a városvezetés, a kommunikáció hiánya ellehetetlenítette a munkájukat.

Szabó Loránd másra is rámutat. Szerinte a városvezetés azt sem nézte jó szemmel, hogy a roma önkormányzat összefogott a Dombóvári Boxklubbal. Azt tervezték, hogy elindítanak egy életmódváltás-programot, mellyel egész családokat céloztak meg. A fiatalok részére ökölvívás oktatást akartak biztosítani, míg a felnőttek térítés nélkül használhatták volna a sportegyesület kondigépeit. Egy nagyon jó cél nem valósulhatott meg, mert a városvezetésnek szúrta a szemét, hogy a boxklub elnöke Szabó Loránd, a korábbi polgármester, Pintér ellenlábasa.

Az időközi választást eredetileg a nyárra tűzték ki, de az MTI szerint megjelent a Magyar Közlönyben az a törvény, mely a választási eljárási szabályoknak az elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosításáról szól és a május 26-án hatályba lépett rendelkezései értelmében a következő általános önkormányzati választásokig nem tartható helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás.

Ennek megfelelően elmaradnak azok az időközi önkormányzati választások, amelyeknél a törvény hatálybalépését megelőzően a kampányidőszak még nem kezdődött el. A törvénymódosítás miatt Dombóváron a roma települési nemzetiségi képviselő választását nem tartják meg.

Fotó: Dombóvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat/Ligorovics Zsolt