2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Beer Miklós: Nem normális, hogy mindig hallgatunk

frisshirek.hu, 2023. május 27. - 18:00
Beer Miklós: Nem normális, hogy mindig hallgatunk

A Váci Egyházmegye nyugalmazott püspökével egyebek között pályájáról, Ferenc pápa látogatásának üzenetértékéről, illetve a katolikus egyház és a magát kereszténydemokratának mondó politikusok előtt álló kihívásokról beszélgettünk. Kifejtette: a magyar egyházon belül a tabutlanítás helyett a bezárkózás a fő irány, akár a pedofilügyek, akár a papi nőtlenség kérdésében. Meglátása szerint a politikai vezetés nagyon helyre akarta hozni a viszonyt a pápával, aminek egyik jeleként értékelhető Bayer Zsolt bocsánatkérése is. Kitért továbbá arra, hogy az egyházaknak rá kellene mutatniuk a keresztény értékrendre hivatkozó politikusok „sokszor csak magatartásbeli, sokszor a döntésekben is megnyilvánuló” visszásságaira, írja kiajánlójában a hang.hu.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

"Öröm és meghatottság van bennem azért is, hogy mennyi szeretettel és törődéssel voltam, vagyok körülvéve. Ennek egyik legfrissebb jele, hogy közelgő születésnapom alkalmából egykori tanítványaim, barátaim a nyolcvanadik születésnapomra egy könyvvel leptek meg, amelyet ők írtak rólam és arról, amit adhattam nekik" 

- vallott a közelgő kapcsán a nyugalmazott püspök. 

"Visszaemlékezve a püspökként eltöltött húsz évemre, egymás között beszélgetve nem voltak tabutémák. De csak akkor. (...) Például mindig téma volt, hogy van-e értelme fenntartani Magyarországon hat-hét teológiát, mikor egyre kevesebben jelentkeznek, ahogy a papok lelki, mentális egészsége vagy épp a visszaélések is"

- emlékezett vissza aktív éveire. 

"Kormánykritikus megnyilatkozásokat senki sem örömében vállal, és lehet belső késztetés ennek kerülésére. De nem normális, hogy mindig hallgatunk. Meggyőződésem, hogy nemcsak az egyháznak, de a politikai vezetőknek is jót tenne, ha az egyház vezetői őszintén rámutatnának a sokszor „csak” magatartásbeli, sokszor a döntésekben is megnyilvánuló visszásságokra"

- jelentette ki Beer Miklós. 

"Az európai politika és az Európai Unió táptalajául szolgáló értékként tekintek a kereszténydemokráciára. Egy pozitív értékrendnek kellene lennie, amely magában hordozza a minden határon túláradó toleranciára való igényt is. Ezért is zavarja a fülemet az a szöveg, hogy Magyarország egy keresztény ország. Hiszen kiváló hazafiként élnek itt zsidók és agnosztikusok is, az ő nevükben pedig nem jelenthetünk ki ilyesmit. Egy politikai irányzatnak lehet célja, hogy ápolja a keresztény vagy annak tartott értékeket, de ez soha nem párosulhat arroganciával, nagyképűséggel, kioktatással, amit sokszor látunk a politikusainktól"

- fejti gondolatait, melyeken sokszor töpreng mai napig. 

Fotó: Beer Miklós Facebook-oldala