2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Szergej Lavrov szerint Ukrajna és a nyugat áll a béke útjában

frisshirek.hu, 2023. május 27. - 06:00
Szergej Lavrov szerint Ukrajna és a nyugat áll a béke útjában

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ma Li Huj, kínai különmegbízottal egyeztetett, és arról beszélt, hogy Moszkva elkötelezett a konfliktus politikai-diplomáciai megoldása iránt – adta hírül a The Guardian. Szerinte a béketárgyalások megkezdését az ukrán fél és annak nyugati mentorai akadályozzák. Az ukrán vezetés a bucsai mészárlás után jelentette ki, hogy nem tárgyal Moszkvával.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Oroszország elkötelezett az ukrajnai konfliktus politikai és diplomáciai rendezése mellett, de az ukrán fél és nyugati támogatói komoly akadályokat gördítettek a béketárgyalások újraindítása elé - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor pénteken Moszkvában fogadta Li Huit, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját.

A tárgyalásról az orosz külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint Lavrov köszönetét fejezte ki azért a "kiegyensúlyozott álláspontért", amelyet a kínai fél képvisel az ukrán válság ügyében. Egyúttal méltatta Peking készségét arra, hogy pozitív szerepet vállaljon a rendezésében.

Nagyra értékelte Li személyes hozzájárulását az orosz-kínai átfogó stratégiai együttműködés megerősítéséhez, és üdvözölte, hogy új minőségében érkezett Moszkvába, ahol 2009 és 2019 között hazája nagykövete volt.

A felek egyebek mellett kifejezték készségüket az orosz-kínai külpolitikai együttműködés további erősítésére, aminek célja a moszkvai tájékoztatás szerint mindig is a béke és a stabilitás fenntartása volt a régióban és az egész világon.

Az ukrajnai válság politikai rendezésére meghirdetett kínai béketerv ügyében tárgyalva Li a hónap közepén Kijevet kereste fel, foglalta össze az MTI.

Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata