2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Már a Lidlben és Aldiban is lehet erkélynapelemet venni Németországban, nálunk tilos használni

frisshirek.hu, 2023. május 26. - 19:30
Már a Lidlben és Aldiban is lehet erkélynapelemet venni Németországban, nálunk tilos használni

A Lidl egy hete kezdte el árulni az erkélynapelemeket Németországban, az Aldi Nord pedig júniustól kezdi ezt el (utóbbi nem az a cég, ami Magyarországon is van), írja a G7. Ez azt jelenti, hogy az emberek a nagybevásárlás közben egy erkélynapelemet is beszerezhetnek maguknak. Ez egy olyan, pár panelből álló lakossági napelemes minirendszer, ami viszonylag olcsó, egyszerű, és alacsonyabb lesz tőle a villanyszámla.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Használata pofonegyszerű: az ember kiteszi az erkélyre, bedugja a konnektorba, és ha süt a nap, akkor az egy saját átalakítón keresztül áramot ad a lakás hálózatának, így megtakarítást érhetünk el, vagyis kevesebbet kell fizetni az áramért. A német Lidl szerint évi 100 kilowattóra áramot lehet vele megtermelni, de két panellel már évi 200-at, és így tovább. Az Európai Unió országaiban 600-800 wattos teljesítményig ezeket a napelemeket nem kell engedélyeztetni, csak bejelenteni.

A Lidl 219 euróért 150 wattost, az Aldi 469 euróért 350 wattost kínál, ami persze nem mondható olcsónak.

Bécsben már önkormányzati lakásokra is ilyet szereltetnek, közben Magyarországon tilos ilyet használni. A Lidl a G7 megkeresésére azt írta, „jelenleg Magyarországon a termék forgalmazása jogszabályi okok miatt nem lehetséges”. A magyarországi áramszolgáltatók általános szerződési feltételei szerint ugyanis aki ilyen áramtermelő készüléket dug a konnektorba, azt figyelmeztetés után akár le is kapcsolhatják a közműhálózatról.

De a forintban számolt ár egyébként nem mérvadó, mert Németországban azzal is ösztönzik a vásárlást, hogy a termék áfakulcsa nulla, így vélhetően Magyarországon még akkor is jóval drágább lenne, ha egyáltalán forgalmaznák. Sőt, sok német városban az önkormányzattól visszaigényelhető a vásárlás értékének egy bizonyos százaléka, hiszen nemcsak az állam, de a települések is arra törekszenek, hogy a lakosok minél inkább saját maguk termeljék meg az energiaszükségletüket – így nem kell azt az erőművekben előállítani és a hálózaton keresztül szállítani.

Fotó: Greenakku weboldala