2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Az utolsó keresztmetszet illesztéséhez készülnek a jobb ártéri hídszerkezetnél

Tóth Rózsa, 2023. május 26. - 08:45
Az utolsó keresztmetszet illesztéséhez készülnek a jobb ártéri hídszerkezetnél

A pilon magassága az EOMA rendszerben 129 méter, mely egy átlagos Duna vízszint esetén több mint 40 méterre magasodik a folyam fölé – ezzel elérte legmagasabb pontját a Kalocsa-Paks Új Duna híd. A mederhíd kalocsai ágának főtartószerkezete a támasztól 42,5-42,5 méterre nyúlik ki, május elején a 08. jelű zömök szerelésénél tartott. A két hídág munkálatai közel azonos fázisban tartanak.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt, 2023. április végén érte el legmagasabb pontját a Kalocsa-Paks Duna-híd. Ebből az alkalomból bokrétát helyeztek el a pilonon.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) beruházásában, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésével megvalósuló projektben alvállalkozóként a Hídépítő Zrt. is részt vesz. A bokrétaavatás kapcsán a munkák aktuális állásáról Wunderlich István, a Duna Aszfalt projektvezetője adott tájékoztatást a Magyar Építők Zrt. részére.

A pilon magassága EOMA rendszerben 129 méter (egységes országos magassági alaphálózat, Magyarország szintezési hálózata), mely egy átlagos Duna vízszint esetén (86 méter EOMA) több mint 40 méterre magasodik a folyam fölé. A pilonszerkezetek 20-20 ferdekábellel függesztik fel a mederhíd feszített főtartó szerkezetét. 

– ismertette Wunderlich István.

A híd kivitelezését folyamatosan nyomon követik, amint arról lapunk, a frisshirek.hu szintén beszámolt, március elején látványos videót közöltek a helyszínről, ekkor az aktuális vízszinthez képest már 37 méter magasra emelkedett a pilon. A két hídág munkálatai közel azonos fázisban tartanak.

A mederhíd kalocsai ágának főtartószerkezete a támasztól 42,5-42,5 méterre nyúlik ki, május elején a 08. jelű zömök szerelésénél tartott. A 09. jelű zömtől kezdődően május elején megtörtént az első ferdekábelek beszerelése és feszítése.

A paksi hídág 1 zöm különbséggel követi a kalocsai hídágon végzett munkafolyamatokat. A bal ártéri hídszerkezet elkészült, sarura helyezték. A hídtartozékok szerelése folyamatban van.

A jobb ártéri hídszerkezet szerkezeténél az utolsó keresztmetszet illesztéséhez készülődünk. A hossztolás már túl van a felén (teljes szerkezet 286 méter hosszú, hossztolásként 93 méter van hátra).

– tette hozzá végül a szakember.

Fotó: magyarepitok.hu