2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Varga Judit volt egyetemi évfolyamtársát választották meg Schadl György utódjának

frisshirek.hu, 2023. május 25. - 19:45
Varga Judit volt egyetemi évfolyamtársát választották meg Schadl György utódjának

Rendkívüli tisztújítást tartott csütörtökön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, miután április végén lemondott a korrupcióval vádolt Schadl György az elnöki posztról, és vele együtt távozott a teljes elnökség (Lukács Tamás, Kovássy Szabolcs, Jeney Orsolya és Papp Gábor) is.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Múlt héten kiszivárgott egy levél az új elnökség névsoráról, de a végrehajtói kar akkor hamisítványnak nevezte azt. Most mégis azokat a jelölteket választották meg az új vezetésbe, akikről a levél szerint állítólag Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettesével is egyeztettek.

Az új elnök Lupkovics Beáta lett, aki Varga Judit igazságügyi miniszter egyetemi évfolyamtársa volt a Miskolci Egyetem jogi karán.

Az elnökség tagjainak pedig Lupkovics mellett Kovássy Szabolcsot, Papp Gábort, Ódor Gergely Istvánt és Kósa Zoárdot választották – áll a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) csütörtöki közleményében. Kovássy és Papp az előző, Schadl vezette elnökségnek is tagjai voltak. Információink szerint más nem is indult el a tisztújításon, foglalta össze a telex.hu.

"Itt a nagyon durva és botrányos bizonyíték arra, hogy a velejéig korrupt végrehajtói karban semmi nem fog változni, és ez a kormány legfelsőbb köreinek akaratából történik. A mellékelt körlevelet Schadl egyik közvetlen munkatársa, Petris Csaba küldte körbe a végrehajtóknak és arról ír benne, hogy a MINISZTÉRIUM (Répássy Róbert államtitkár) MEGÜZENTE, KIKET KELL EGYHANGÚLAG MEGSZAVAZNI A VÉGREHAJTÓI KAR ÚJ ELNÖKSÉGÉBE, miután az előző a botrány hatására nagy nehezen leköszönt"

- figyelmeztetett Hadházy Facebook-bejegyzésében.

Biró Marcell: zéró tolerancia a szabályszegő végrehajtókkal szemben

Az SZTFH az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Biró Marcell rámutatott, a bírósági végrehajtásról szóló törvényben foglalt jogkörével élve az elnökség tagjainak lemondását követően, haladéktalanul intézkedett a kar rendkívüli közgyűlésének összehívásáról.

Emlékeztette a kar tagjait arra, hogy a hatóság jogszerű, szakszerű és empatikus tevékenységet vár el a végrehajtóktól, egyben zéró toleranciát hirdet a szabályszegésekkel szemben.
Biró Marcell kiemelte: a végrehajtói szakmának tisztulási folyamaton kell átesnie.

Az SZTFH elnöke jelezte: ennek érdekében január 1-je óta csak jogi diplomával rendelkező végrehajtó láthat el szolgálatot. Továbbá idéntől megszűnt a határozatlan időre szóló kinevezés rendszere és egységesen minden megbízatás 7 évre szól.

Mint mondta: a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása kötelező, kétévenként teljesítendő szakmai továbbképzést vezet be a végrehajtóknak, és minden év január 31-ig éves írásbeli beszámolási kötelezettséget ír elő. Továbbá a pénzkezeléssel összefüggésben megállapított kötelezettségszegés esetén a bíróság köteles a végrehajtót pénzfizetésre kötelezni.

Hozzátették: az MBVK szervezeti és működési szabályzata valamennyi végrehajtó számára biztosítja azt a lehetőséget, hogy a tisztújító közgyűlést megelőző ötödik munkanapig jelöltesse magát elnökségi tagnak.

Fotó: Magyar Végrehajtói Kar weboldala