2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Én vagyok Szekszárd polgármestere, és az is maradok! - kirúgta Ács Rezsőt a képviselő-testület

Tóth Rózsa, 2023. május 25. - 20:15
Én vagyok Szekszárd polgármestere, és az is maradok! - kirúgta Ács Rezsőt a képviselő-testület

Ács feltehetően 2017-től folyamatosan betöltött a főállású polgármesteri állása mellett egy másik állást is, az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanács Elnöki tisztségét. A mellékállásért havi 300 ezer forint juttatásban részesült. Mivel a két tisztség összeférhetetlen, és Ács Rezső ezt 30 napon belül nem szüntette meg, így a közgyűlés nem tehetett mást, mint hogy megállapította az összeférhetetlenséget és megszüntette a polgármester jogviszonyát. Ács Rezső nyilvános oldalán reagált, mely szerint "Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő választásokig az is maradok".

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A 24.hu információja szerint csütörtökön eltávolították posztjáról Szekszárd fideszes polgármesterét. Ács Rezső tevékenységével kapcsolatban összeférhetetlenséget állapított meg a képviselő-testület.

Bomba Gábor, az ellenzéki Éljen Szekszárd frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint a polgármester mellékjövedelmére egy korábbi, az Átlátszón még 2019 januárjában megjelent cikk hívta fel a figyelmet. Ács feltehetően 2017-től folyamatosan betöltött a főállású polgármesteri állása mellett egy másik állást is: az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanács Elnöki tisztségét. A mellékállásért havi 300 ezer forint juttatásban részesült. Az állásról szóló információkat az ERÖV vezetője megerősítette a testületnek.

Mivel a két tisztség összeférhetetlen, és Ács Rezső ezt az összeférhetetlenséget 30 napon belül nem szüntette meg, így a közgyűlés nem tehetett mást, mint hogy megállapította az összeférhetetlenséget, és megszüntette a polgármester jogviszonyát. A döntés a következő napon, azaz pénteken hatályba lép

– közölte Bomba Gábor.

A városvezetői feladatokat csütörtöktől az alpolgármester látja el. A közgyűlés döntése ellen a polgármester jogorvoslattal élhet, öt napon belül bírósághoz fordulat, ha ez megtörténik, a végső döntést a bíróság hozza meg.

A város közgyűlése Máté Péter javaslatára nyilvános ülésen arról is határozott, hogy átvilágítják a polgármesteri hivatal 2021 és 2023 közötti jogi és gazdasági működését. A határozatban felhívták a polgármestert arra, hogy ha 8 napon belül nem tudja igazolni szolgálati gépkocsijának szabályos használatát, akkor 2,8 millió forintot kell visszafizetnie az önkormányzatnak.

Ács körül az elmúlt hónapokban felerősödtek a feszültségek. A polgármester három éve küzd egy súlyos betegséggel, az ataxiával, bizonytalanabbá vált a mozgása, és egyre nehezebben megy neki a beszéd, ez azonban szellemi képességeire nincs negatív hatással. A betegsége ellenére a Covid-veszélyhelyzet megszűnése előtti napokban, 2021 nyarán úgy szabta át az önkormányzat addig érvényben lévő szervezeti és működési szabályzatát, hogy hozzá kerüljenek a legfontosabb döntések.

Elvette a bizottságok összes komolyabb döntési jogát, és korlátozta vagy megszüntette a képviselők közgyűlés összehívásával és a napirend meghatározásával kapcsolatos jogosítványait. A polgármester egyeduralma már a helyi fideszesek számára is terhet jelentett, és amint azt lapunk, a frisshirek.hu is megírta, amikor Ács márciusban megpróbálta kirúgni addigi szövetségesét, Gábor Ferenc jegyzőt, nyíltan szembe is fordultak vele.

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése zárt ülésen ma olyan döntést hozott, mellyel a többség egyértelmű szándéka ellehetetleníteni munkámat. Az ERÖV Víziközmű Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében betöltött pozíciómat használták fel arra, hogy kimondják az összeférhetetlenséget és megszüntessék polgármesteri jogviszonyomat. A döntést természetesen minden lehetséges jogi úton megtámadom

– írta kora délután kiadott közleményében Ács Rezső. A leváltott polgármester szerint az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében hosszú évek óta betöltött elnöki tisztét soha nem titkolta, az érte kapott juttatást minden évben szerepeltette a vagyonbevallásában, amit eddig „soha senki nem kifogásolt”.

Ács azt is írta, hogy amennyiben a két pozíció valóban összeférhetetlen, akkor is ragaszkodik ahhoz, hogy ő döntse el, melyik tisztségéről mond le.

Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is maradok

– állítja a közleményben Ács hozzátéve, hogy „nem hagyja cserben a várost”, ahol 2019-ben több mint hatezer szavazó támogatta.

Fotó: Ács Rezső Facebook oldala