2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó az embercsempész-ügyről: Úgy fogom fel, hogy külföldi bűnözőket utasítunk ki az országból

frisshirek.hu, 2023. május 22. - 16:00
Szijjártó az embercsempész-ügyről: Úgy fogom fel, hogy külföldi bűnözőket utasítunk ki az országból

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, egy hétfői Facebook-live-ban, kérdésre megerősítette, hogy az osztrák külügyminiszter vasárnap este felhívta őt, és jelezte, hogy nehézséget jelent számukra a magyar döntés, amely értelmében a magyar kormány sorra bocsátja el idő előtt a börtönből a külföldi embercsempészeket, írta meg a Telex.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Portálunk a Frisshírek.hu is írt arról, hogy bekérette Magyarország bécsi nagykövetét az osztrák külügy az embercsempészek szabadon bocsátása miatt. Ugyanis a magyar kormány költséghatékonyságra és a börtönök túltelítettsége miatt eldöntötte, hogy kiengedik a külföldi embercsempészeket. Ők azzal a feltétellel szabadulhatnak, hogy 72 órán belül elhagyják az ország területet.

Most a Telex írt Szijjártó Péter, külügyminiszter reakciójáról.

Ez szuverén magyar döntés, nem irányul egyetlen egy szomszédos országgal szemben sem, nem tartalmaz semmiféle szomszédos ország felé specifikumot

 – fogalmazott Szijjártó, és hozzátette, sajnos nem új, hogy Ausztria ellenőriz a határon.

A miniszter hozzátette:

Ellentétben a schengeni megállapodás szellemiségével már hónapok vagy évek óta látjuk azt, hogy az osztrákok nehezítik magyar és más állampolgárok belépését Ausztriába, és miközben az osztrákok szabadon jöhetnek be Magyarországra várakozás nélkül, addig a magyarok esetenként hosszú várakozást követően léphetnek csak be Ausztriába.

A külgazdasági és külügyminisztert kérdezték arról is, hogy miként fér össze a kormány politikájával az embercsempészek szabadon engedésével kapcsolatos, és az országhatár 72 órán belüli átlépését szorgalmazó döntés, miközben a migráció elleni harc élharcosaként festik le magukat.

Ezt én úgy fogom fel, hogy mi külföldi bűnözőket utasítunk ki az országból és jobb is, hogyha elhagyják az országot és jobb is lenne, hogyha többet nem is jönnének mifelénk, és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek. Magyarország álláspontja változatlan, mi az illegális migrációt egy rendkívül veszélyes folyamatnak tartjuk, ezért a déli határunkon továbbra is a legszigorúbban járunk el a határsértőkkel és az őket segítő és felbujtó vagy szállító embercsempészekkel szemben

– mondta Szijjártó.

Fotó: Wikimedia Commons