2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szekszárd: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Külügy: nincs kémbankos kiváltsága az új orosz cégnek

frisshirek.hu | 2023. május 19. - 17:30
Külügy: nincs kémbankos kiváltsága az új orosz cégnek

Csárdi Antal (LMP) a külgazdasági és külügyminisztert kérdezte arról, milyen információkkal rendelkeznek az IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviseletéről. Az ellenzéki politikus felidézte, hogy a nyilvános cégadatok alapján nem lehet pontosan tudni, mi a cég pontos fő tevékenységi köre, írja a 24.hu.

A cikk szerint a külügyminisztérium válaszából az derült ki, hogy az IRIAS nem fog kiváltságokat kapni.  Csárdi ugyanis a következőkre várta a választ Szijjártó Pétertől:

  • Van-e a kormányzatnak információja arról, pontosan mivel foglalkozik a szervezet Budapesten, milyen tevékenységet fog ellátni?
  •  Tájékoztatták-e erről a kormányt hivatalos orosz állami szervek vagy maga a szervezet?
  • Ha igen, pontosan mivel fog foglalkozni Budapesten a szervezet?
  • Van-e bármilyen szóbeli/írásbeli megállapodás a kormány és az IRIAS, a kormány és az Oroszországi Föderáció között az IRIAS budapesti tevékenységéről?
  • Igazak-e azok a kormányközeli sajtóhírek, miszerint az IRIAS kérte a diplomáciai testületek listájára történő felvételét?
  • Ha  igen, milyen indokok alapján kérte a felvételét? Azt milyen indokkal utasította vissza a magyar kormány?

Szijjártó helyett államtitkára válaszolt. Magyar Levente szűkszavú válaszában arról beszélt, hogy a külügyneka a

nyílt forrásokból elérhető információkon kívül nincs tudomása az IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviseletéről, valamint annak tevékenységéről. Ilyen típusú intézetek részére hazánk nem biztosít diplomáciai mentességeket.

A gyanú alapja az lehet, hogy sajtóinformációk szerint a magyar cégbíróságnak megküldött tavalyi moszkvai dokumentumok egy olyan megállapodásra is hivatkoznak, amelyek a kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bankhoz hasonló privilégiumokat biztosíthatnának az IRIAS magyarországi képviselőinek.

Fotó: Wikimedia Commons