2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Külügy: nincs kémbankos kiváltsága az új orosz cégnek

frisshirek.hu, 2023. május 19. - 17:30
Külügy: nincs kémbankos kiváltsága az új orosz cégnek

Csárdi Antal (LMP) a külgazdasági és külügyminisztert kérdezte arról, milyen információkkal rendelkeznek az IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviseletéről. Az ellenzéki politikus felidézte, hogy a nyilvános cégadatok alapján nem lehet pontosan tudni, mi a cég pontos fő tevékenységi köre, írja a 24.hu.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A cikk szerint a külügyminisztérium válaszából az derült ki, hogy az IRIAS nem fog kiváltságokat kapni.  Csárdi ugyanis a következőkre várta a választ Szijjártó Pétertől:

  • Van-e a kormányzatnak információja arról, pontosan mivel foglalkozik a szervezet Budapesten, milyen tevékenységet fog ellátni?
  •  Tájékoztatták-e erről a kormányt hivatalos orosz állami szervek vagy maga a szervezet?
  • Ha igen, pontosan mivel fog foglalkozni Budapesten a szervezet?
  • Van-e bármilyen szóbeli/írásbeli megállapodás a kormány és az IRIAS, a kormány és az Oroszországi Föderáció között az IRIAS budapesti tevékenységéről?
  • Igazak-e azok a kormányközeli sajtóhírek, miszerint az IRIAS kérte a diplomáciai testületek listájára történő felvételét?
  • Ha  igen, milyen indokok alapján kérte a felvételét? Azt milyen indokkal utasította vissza a magyar kormány?

Szijjártó helyett államtitkára válaszolt. Magyar Levente szűkszavú válaszában arról beszélt, hogy a külügyneka a

nyílt forrásokból elérhető információkon kívül nincs tudomása az IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviseletéről, valamint annak tevékenységéről. Ilyen típusú intézetek részére hazánk nem biztosít diplomáciai mentességeket.

A gyanú alapja az lehet, hogy sajtóinformációk szerint a magyar cégbíróságnak megküldött tavalyi moszkvai dokumentumok egy olyan megállapodásra is hivatkoznak, amelyek a kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bankhoz hasonló privilégiumokat biztosíthatnának az IRIAS magyarországi képviselőinek.

Fotó: Wikimedia Commons