2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

A terrorizmusért elítélt Budaházyt megnyerte a Fidesz – Már Szijjártót is méltatja

frisshirek.hu, 2023. május 15. - 19:30
A terrorizmusért elítélt Budaházyt megnyerte a Fidesz – Már Szijjártót is méltatja

Hosszú interjút adott a 444.hu-nak Budaházy György, akit Ferenc pápa látogatásának alkalmából részesített kegyelemben Novák Katalin köztársasági elnök április végén. A Hunnia Mozgalom alapítója terrorizmus vádjával került hosszú időre letartóztatásba, márciusban ezért ítélték el másodfokon jogerősen 6 év fegyházbüntetésre.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Politikai ambícióiról is kérdezték, hogy mi lesz a közügyektől eltiltás leteltével, Budaházy ezt válaszolta:

„Konkrétan most nincs semmi. De ha lenne, tegyük fel, akkor ez akadály lenne, mert még vagy öt évig nem vagyok választható, nem lehet rám szavazni.”

Beszélt a nézetkülönbségeiről a Mi Hazánkkal kapcsolatban, hogy ő nem támogatja a halálbüntetést, és szerinte az elvhű dolog az lenne, ha a párt nem indulna az EP-választáson. Már kevésbé lenne kritikus a Fidesszel szemben, szerinte például Szijjártó Péter jó külügyminiszter, Martonyi János pedig neki nem volt szimpatikus.

„A Szijjártónál meg nem az az érdekes, hogy hol meg kinek a jachtján nyaral, hanem hogy jó külügyminiszter-e, vagy nem. És szerintem jó”

– mondta. Az új státusztörvényt is helyesli, szerinte a kormány meg akarja a pedagógusok problémáit oldani.

„Kevés a jó tanár, a házi őrizetben az volt az egyetlen jó, hogy otthon fel tudtam készíteni a gyerekeinket a felvételikre matekból, mert a tanáraik erre nem voltak képesek”

– mondta. 

A tetteit nem bánja, szemlézte a lap interjúját a nepszava.hu. Ezt úgy magyarázta:

„Volt egy terrorista állam az én értelmezésem szerint, és terrorállammal szemben terrorcselekményt nem is lehet elkövetni. Mármint fogalmilag, nem jogilag. A 2006-os brutális állami terrornak nem lett azonnali következménye. És egy csomó ember, látva, hogy azt meg lehet csinálni, hogy azokat viszik a bíróságra, akiket agyonvertek vagy meglőttek az utcán, hogy a kórházból hurcolják el az embereket, úgy gondolta, jó, ha ez így működik, hogy ha az állam így átlépte a jog határát, akkor mi is átlépjük, és akkor repült a molotov mondjuk az MSZP-irodára. Ami persze nyilván nem demokratikus megoldás.”

Fotó: RTL Híradó vágókép