2023.10.05., csütörtök - Aurél
Szekszárd: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Lengyel minisztérium: feltehetőleg egy megfigyelő léggömb repült be a lengyel légtérbe Fehéroroszországból - FRISSÍTVE!

frisshirek.hu | 2023. május 13. - 18:00
Lengyel minisztérium: feltehetőleg egy megfigyelő léggömb repült be a lengyel légtérbe Fehéroroszországból - FRISSÍTVE!

Egy ismeretlen légi eszköz, feltehetőleg egy megfigyelő léggömb repült be a lengyel légtérbe Fehéroroszországból - közölte szombaton a lengyel nemzetvédelmi tárca hivatalos Twitter-oldalán.

Az eszközt a lengyel fegyveres erők légi műveleti központja (COP) észlelte a radarernyőkön. A radarkapcsolat egy idő után megszakadt vele, mégpedig akkor, amikor a tárgy a közép-lengyelországi Rypin község térségébe ért - derül ki a bejegyzésből.

A lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka az önkéntes területvédelmi erők (WOT) ügyeletes erőit vezényelte oda az eszköz felkutatására - közölte a nemzetvédelmi tárca.

Witold Sura, a WOT szóvivője a sajtóval közölte: a fegyveres erők műveleti parancsnokságának alárendelt területvédelmi csoport szombat hajnal óta kutató tevékenységet folytat Rypin környékén.

A tűzoltóság toruni parancsnokságának ügyeletes munkatársa megerősítette, hogy a tárgy miatti riasztás szombatra virradóan történt, a tűzoltókat viszont egyelőre nem mozgósították az ügyben - írta meg az MTI.

Frissítés: Ewa Zlotnicka, a DORSZ szóvivője később újságíróknak kifejtette: az eszközt már akkor észlelték, amikor még a fehérorosz légtérben volt. Miután átjutott a lengyel légtérbe, elindították az ilyen esetekben kötelező eljárásokat, amelyek keretében két MiG-29 vadászgép, majd egy F-16-os is felszállt.

A szárazföldi kutatást folytató WOT-csapat mellett egy kereső- és mentőhelikoptert (SAR), valamint egy drónt is bevetettek. A térségbe külön rendőri egységet vezényeltek - mondta el Zlotnicka.

A lengyel kormány biztonsági központja (RCB) figyelmeztető sms-üzeneteket küldött szét három közép-, illetve nyugat-lengyelországi vajdaság lakosainak, és ebben óva intette őket attól, hogy megközelítsék a léggömböt, ha megtalálnák a földön, ehelyett értesítsék a rendőrséget.

Illusztrációs fotó: pixabay.com