2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Aláírásgyűjtésbe kezdett Tolnában a Mi Hazánk a kutak megsarcolása ellen

frisshirek.hu, 2023. április 25. - 18:25
Aláírásgyűjtésbe kezdett Tolnában a Mi Hazánk a kutak megsarcolása ellen

A mostani szabályozás lényege, hogy mindegy, hogy fúrt, vagy ásott kút, néha locsolunk belőle, vagy egyáltalán nem használjuk, minden magyarországi kutat be kell jelenteni. Aki ezt nem teszi, akár 300 ezer forint bírságot is fizethet. A Mi Hazánk véleménye szerint Európa számos országában már elindult a folyamat, van, ahol a kormány minen eszközzel megpróbálja ellehetetleníteni az állattartókat. A Mi Hazánk aláírásgyűjtésbe kezdett a kúttulajdonosok védelmében.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Vasárnap több, mint 3 órán keresztül gyűjtötték az aláírásokat a kúttulajdonosok védelmében a szekszárdi vásárnál a Mi Hazánk aktivistái.

Papp Tamás, a Mi Hazánk Tolna vármegyei vezetője lapunknak, a frisshirek.hu-nak eljuttatott közelményében arról tájékoztatott, hogy 2016 óta került fókuszba a fúrt kutak bejelentésének kérdése. Akkor azt fogadta el a parlament, hogy engedély és bejelentés nélkül létesíthető a 80 méternél sekélyebb és házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító vízilétesítmény. Tehát ami 80 méternél mélyebb kút, azt kellett engedélyeztetni, ennek határideje akkor tíz évre 2028. december 31-re hosszabbodott meg. 

2020 végén viszont jelentősen szigorodott a szabályozás, az engedélyeztetési szint 50 méterre csökkent, a határidő pedig 2023. december 31. A bírság pedig akár 300.000 forint, annak aki nem tesz eleget a bejelentésnek. A mostani szabályozás lényege: teljesen mindegy, hogy fúrt vagy ásott kút, néha locsolunk belőle, vagy egyáltalán nem használjuk: minden magyarországi kutat be kell jelenteni.

Kiemelte, hogy ásott kúthoz nem szükséges tervdokumentáció, a fúrt kutakhoz viszont igen. Tehát hiába ingyenes és könnyített a bejelentés, a szakembert a tervdokumentáció miatt ki kell fizetni, aminek költsége munkától függően 100-200.000 forint is lehet, de ennél jóval magasabb költségekkel is járhat az 50 méternél mélyebb kutakkal kapcsolatos adminisztráció.

Közleményében kitér arra, hogy a kormány vízgazdálkodás biztonságosságát és vízkészletek észszerű felhasználását szeretné elérni az elmúlt évek aszályaira hivatkozva. Az aszály viszont nem azért okoz problémát, mert az emberek a kútjaikból öntöznek, hanem azért, mert az elmúlt évtizedekben a kormányokat súlyos mulasztás terheli, amiért nem tettek semmit a mezőgazdaság vízgazdálkodásának fejlesztésével kapcsolatban.

A Mi Hazánk tolnai vezetője szerint botrányos módon jelentősen csökkent az öntözött területek aránya: 1970-ben 350.000 hektárt öntöztek, ez 2020-ra 100.000 hektárra csökkent.

Kitér rá, hogy más európai országok példáját látva, alapos a gyanú arra, hogy a kormány nem a vízkészletek észszerű gazdálkodását tervezi, hanem az ellenőrzéssel át akarja venni a vízgazdálkodás felett az irányítást azért, hogy adóztatással még jobban megsarcolja a magyar embereket, őstermelőket és más mezőgazdasági vállalkozásokat.

Ez a folyamat Európa számos országában elindult, ilyen Hollandia, ahol a kormány minden eszközzel megpróbálja ellehetetleníteni az állattartókat, azért, hogy a hús és tej helyett rovarfehérjék és más hasonló élelmiszerekre kényszerítsék rá a társadalmat. Hasonló a helyzet Belgiumban, ahol ugyanazok a folyamatok játszódtak le, mint amit most Magyarországon akarnak bevezetni. Belgiumban 2017-ben bejelentési kötelezettséget írtak elő a kutakra, könnyítéseket ígértek, később pedig adók sokaságát vetették ki azokra, akik ezeknek a kutaknak a vizét használják. A kisfogyasztóknak egy évben 160-200.000 forintnyi pluszköltsége keletkezik.

A magyar emberek többségének nincs fúrt kútja, így ők azt hiszik, nyugodtan hátradőlhetnek, őket nem érinti ez a kérdés. Pedig a kutak megadóztatása minden magyar családot érinteni fog! Minden Magyarországon megtermelt élelmiszer árában meg fog jelenni az az adó, amit kivetnek a vízfogyasztásra, öntözésre. Tehát éljen valaki tömbházban vagy olyan helyen ahol nincs kút, az élelmiszer árán keresztül minden ember pénztárcája meg fogja érezni a kutakra kivetett adót, hiszen az élelmiszer előállítók kénytelenek lesznek azt áthárítani a lakosságra.

Miután tökéletes kontroll alatt tartják majd a talajból felvett és oda visszajuttatott víz mennyiségét, innen már csak egy tollvonáson múlik további adók kivetése, mint például a Hollandiából jól ismert nitrogénszennyezési adó, ami az ottani gazdákat teljesen ellehetetleníti.

Emlékeztetett, hogy az Országgyűlésben Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnökének kérdésére Orbán Viktor tagadta, hogy terveznék a kutak adóztatását. Csakhogy Nyugat-Európa számos országában a politikusok hasonló ígéretet tettek, amit nem tartottak be. Ezek után minden aggodalom megalapozott lehet arra, hogy a fúrt kutak bejelentése után idővel meg fog történni azoknak a megadóztatása.

Tolna vármegyében bő egy hét alatt öt alkalommal (háromszor Szekszárdon, kétszer Bátaszéken) állt ki a Mi Hazánk standjaikkal aláírást gyűjteni a kúttulajdonosok védelmében Az elkövetkező hetekben Őcsényben, Decsen, Tolnán, Szedresben, Tengelicen valamint a vármegye egyéb településein is terveznek aláírásgyűjtő akciókat.

Fotó: Mi Hazánk Szekszárd Facebook oldal