2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Keresztbe feküdt a kormányhivatal a város igényeinek

Hajmási Judit, 2023. április 04. - 11:58
Keresztbe feküdt a kormányhivatal a város igényeinek

Hiába a lakossági igény, hiába szeretné az önkormányzat is, a kormányhivatal nem engedélyezi, hogy újabb Lidl épüljön Siófokon. Így továbbra is üzlet nélkül marad a város keleti része.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Aki járt már Siófokon, biztosan emlékszik rá, hogy a város összes valamire való üzlete a Sió csatornától nyugatra helyezkedik el. A keleti városrésznek nincs nagyobb üzlete. Ez több szempontból is problémás. Egyrészt a helyi lakosoknak is gondot okoz, hogy a környékükön nincs értelmezhető üzlet, főként a szezonon kívüli időszakban, másrészt a város közlekedését is erősen megterheli, hiszen minden vásárolni akaró ember kénytelen keresztülhajtani a városon. Ez a nyári időszakban különösen nagy dugókat okoz, az amúgy is kevés parkolóhellyel rendelkező városban.

Lengyel Róbert a város polgármestere az alábbi tájékoztatást adta közösségi oldalán az üggyel kapcsolatban:

„A Lidl kitartóan próbálkozik azzal, hogy  megoldja ezt a problémánkat. Területet is vásárolt az észak-keleti városrészben és egy áruház építéséhez szükséges engedélyezési eljárásokat is elindított. A város nevében támogató nyilatkozatot is aláírtam anno, hogy egy új Lidl áruház (de egyébként bármely más áruház-lánc esetében is ezt mondanám) megépítése ezen a városrészen szükséges és nagyon is indokolt. Sajnos a Lidl építési engedély kérelmét az illetékes kormányhivatal elutasította.”

A kormányhatározat több oldalas indoklásában minden lehetséges okot felsorol, de a polgármester szerint az alábbi idézet mutatja meg legtisztábban a helyzetet.

„ …a rendelkezésre álló dokumentumok alapján a kereskedelmi létesítmény olyan hátrányos következményeket okoz, amelyek aránytalanul meghaladják a kereskedelmi építmény létesítésétől várható előnyöket, a tervezett kereskedelmi építménynek a létesítés helye szerinti településre és annak vonzáskörzetére gyakorolt környezeti, infrastrukturális, településrendezési, valamint településfejlesztési közvetlen és közvetett hatása összességében nem kedvező.”

A város első embere szerint elszomorító és egyben megdöbbentő, hogy a kormányhivatal ilyen szinten nem foglalkozik sem a lakossági igényekkel, sem a város vezetésének véleményével.

A keleti városrész egyébként is egyre nehezebb helyzetben van, ahogy korábban már a frisshírek.hu is beszámolt róla, ez az a terület, ahol két postát is bezártak, először ideiglenesen, majd némi tortúra után véglegesen.

Fotó: Facebook / Lengyel Róbert