2023.10.05., csütörtök - Aurél
Szekszárd: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Pattanásig feszült a húr a szolnoki közgyűlésen az ellenzék és a Fidesz-KDNP képviselői között

frisshirek.hu | 2023. március 30. - 17:45
Pattanásig feszült a húr a szolnoki közgyűlésen az ellenzék és a Fidesz-KDNP képviselői között

Az ülés megkezdése előtt Szalay Ferenc polgármester emlékezett meg beszédében a város egykori díszpolgáráról, a nemrégiben elhunyt Sárközy Pálról, aki gyermekkorát Szolnokon töltötte, majd ezután került Franciaországba, akinek fia, Nicolas Sarkozy, volt francia köztársasági elnök. A képviselők egyperces néma felállással tisztelegtek emléke előtt.

A napirendi pontok megtárgyalása előtt Miskolczi László (Momentum) és Borda Zoltán (Szolnoki Többség) képviselők tettek fel a polgármesternek írásbeli képviselői kérdést, ám utóbbi kérdését a városvezető nem tartotta túl konkrétnak, így azt első körben nem akarta megválaszolni.

Az ellenzéki képviselő ezt nem hagyta szó nélkül, így végül az ügyrendi szólás lehetőségével sikerült azt mégiscsak feltennie a város első emberének, aki ekkor ismételten arra kérte Borda Zoltánt, hogy a következő közgyűlésre konkrétabban fogalmazza meg kérdését, így majd hajlandó lesz a válaszadásra is.

Borda kérdése a következő volt:

Tisztelt Polgármester Úr!
A 2023.03.30-i Közgyűlés alkalmával a következő napirend előtti kérdést kívánom feltenni.
Hogyan ítéli meg Ön a Szolnok város lakóinak biztonságát, komfortérzetét befolyásoló
városüzemeltetési problémák, feladatok kezelésének, megoldásának jelenlegi helyzetét?

Frakcióvezetői kérdést tett fel ezután dr. Füle István, a Szolnoki Többség képviselőcsoport nevében:

A nemrég kirúgott Szolnok TV-s alkalmazottaknak tudtak-e segíteni elhelyezkedni, valamint, hogy a társaság miért nem volt hajlandó tudósítót küldeni a legutóbbi lakossági fórumunkra?

A polgármester erre a kérdésre sem adott választ, sőt, azt hangsúlyozta, hogy nincs információja egyik felvetett kérdésről sem, ezért a cég ügyvezető igazgatóját be fogja kéretni és begyűjti a válaszához szükséges tudnivalókat.

A testület ezek után megkezdte a napirendekről való általános vitát.

A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos előterjesztés közben lett első ízben igazán forró hangulat a teremben. Borda Zoltán ekkor aláhúzta: az anyag tartalma szerint sok mindenről le kell mondjon Szolnok városa, többek között fejlesztésekről is. Külön kritizálta a Véső úti MÁV strandfürdő nyitvatartásának eddigi korlátozását, hiszen, ahogy fogalmazott: „Szolnokon régebben közel tíz ilyen létesítmény is szolgálta a városlakókat, mára már csak egy maradt, és még ennek is korlátozzák a látogatási idejét.

Kiemelte, a városi majális is elmarad, hiszen erre sem rendelkezik fedezettel a település, ami szerinte az egyik lehető legrosszabb koncepció.

Berényi Gábor – szintén ellenzéki képviselő – elmondta, külön kellene választani a cég működését a kulturális programok szervezésétől, hiszen szerinte ez indokolatlanul nagy terhet ró a vállalatra. Berényi azt is megjegyezte, aránytalannak tartja a sporttámogatások és a kulturális programok megvalósításához rendelt forrásokat, hiszen ez utóbbira egyre kevesebb jut az utóbbi években.

Dr. Füle István szerint a Sportcentrum erőn felül teljesít, hiszen az ügyvezetőnek a cég költségvetésének biztosításához rengeteget kell hogy talpaljon, mert a bevételeik nagy részét TAO-s forrásokból biztosítják.

A frakcióvezető azt is hozzátette, az eléjük tárt előterjesztésből lényegében az derül ki, hogy egy 200 millió forintos megszorítást kell eszközölnie a Kft.-nek.

Füle csatlakozott az előtte megszólaló képviselőtársához és megerősítette, a frakciója határozottan elutasítja az idei majális megszervezésének leállítását, ezért 7 millió forintos átcsoportosításra tett javaslatot az általános tartalék terhére, hogy a település megszervezhesse a rendezvényt, melynek, mint mondta

Szolnokon már százéves hagyománya van.

Szalay Ferenc reagálásában az ellenzéket a következő évi választások miatti hangulatkeltéssel vádolta, sőt, ahogyan fogalmazott:

rombolnak, hangulatot keltenek, amolyan oszd meg és uralkodj – jó kommunista módszer szerint.

Ezután a megszorítások valódi okának a háborút és az elhibázott uniós szankciókat nevezte meg, és hozzátette, más helyszínen és más szervezésben megrendezésre kerül a városi majális, melyet idén először három helyi egyesületre bíznak: a Pletykafalu Közössége Egyesületre, a Széchenyi Lakótelepért Egyesületre és a Tallinn-Alcsi Városrészért Egyesületre, akik az Ormos Imre Parkban fogják lebonyolítani az eseményt.

Ez azért is lehet érdekes, mert előbbi két egyesület elnöke a szolnoki képviselőtestület Fidesz-KDNP frakciójának képviselője, legutóbbi pedig szintén a Fidesz delegáltja a Sport, Turisztikai és Civil Kapcsolatok Bizottságában.

Ekkor már az ellenzékiek hiába próbáltak szót kérni, a városvezető azt nem adta meg.

A Fideszes, és az időközben a kormánypárti képviselőkhöz húzó, többségben lévő képviselők dr. Füle István módosító javaslatát, mely szerint tartsák meg a városi majálist és erre biztosítsanak 7 millió forint összeget, nem támogatták  szemben az ellenzékkel – így azt végül nem fogadták el.

Az előterjesztések sorában a képviselők döntöttek még a Szollak Kft. kezelésében lévő önkormányzati bérlakások bérleti díjainak közel 50%-os emeléséről is, melyhez áprilisban terjeszt a szakmai osztály egy szociális programot, hogy a rászorulók továbbra is kedvezményesen bérelhessék ezeket az ingatlanokat, viszont akik megtehetik, azoknak legalább közelítsen a piaci viszonyokhoz a bérleti díjuk – erről már Györfi Mihály alpolgármester beszélt beajánlásában.

A testület döntést hozott még más napirendi pontokban is, melyeknél viszonylag nagyobb egyetértés alakult ki az ellenzéki és a kormánypárti képviselők között.

Kiemelt fotó: László Norbert/Frisshirek.hu