2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Gyurcsány Ferenc: a kormánynak mennie kell

frisshirek.hu, 2023. március 29. - 19:00
Gyurcsány Ferenc: a kormánynak mennie kell

A múltban sokszor konfliktusba keveredő Gyurcsány Ferenc Szegeden kijelentette, Botka Lászlót támogatja a polgármesteri posztért a 2024-es önkormányzati választáson. A frakcióülésen kiemelte, a kormánynak menni kell, mert nem teljesíti hazafias kötelezettségét - jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke az uniós források folyósítása érdekében megszabott feltételek teljesítése kapcsán szerdán Szegeden.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Gyurcsány Ferenc az ellenzéki párt kétnapos kihelyezett frakcióülése alkalmából tartott sajtótájékoztatón az MTI összefoglalója szerint azt mondta,

ha ők lennének kormányon, egy hónap alatt megállapodnának az Európai Unióval.

Ez azért sikerülne, mert a DK-nak nem kell az a hatalmi rendszer, amely ma akadályozza az uniós források folyósítását - tette hozzá.

A pártelnök emlékeztetett: a magyar kormány tavaly ősszel állapodott meg az Európai Bizottsággal mintegy 14 ezer milliárd forint - Szeged kétszáz évnyi költségvetésének megfelelő - uniós forrás folyósításának feltételeiről. A 27 pontban összefoglalt feltételek teljesítésének határidejét március 31-re tűzték ki - tette hozzá.

A politikus úgy fogalmazott, nem tud annál hazafiatlanabb dolgot elképzelni, mint hogy a kormány ennyi pénzt kienged a magyar emberek, az önkormányzatok, a kis- és közepes vállalkozások kezéből.

Az előírt feltételek nem azért nem teljesülnek, mert ármánykodik a baloldal, a DK, "a Gyurcsány", hanem azért, mert amit vállaltak, azt nem nyújtották be a magyar törvényhozásnak

- hangsúlyozta a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc kitért arra is, Magyarországon 7 százalékkal - nagyjából egyhavi jövedelemnek megfelelő arányban - csökkent a reáljövedelem; közben a GDP 15 százalékának megfelelő összeg érkezhetne, de a magyar kormány nem megy el érte, mert a feltételek teljesítése a NER felszámolását jelentené.

A politikus hangsúlyozta,

nem a DK az ország sorsának elrontója, hanem a kormány. A felelős Orbán Viktor

- mondta.

A helyi politikáról szólva Gyurcsány Ferenc elmondta, Botka László a legrégebb óta hivatalban lévő megyei jogú várost irányító polgármester, aki szabad, szolidáris és európai várost vezet. A DK a 2024-es önkormányzati választáson Botka László jelölését és megválasztását fogja támogatni.
Binszki József szegedi alpolgármester, a DK Csongrád 1. és 2. sz. választókerületi elnöke úgy fogalmazott, azért fognak dolgozni, hogy a város - ahogy eddig is -, ezután is töretlenül fejlődjön.

Szegeden 2002 óta folyamatosan egységben indultak a Fidesztől balra álló pártok és mindig győztek. A DK megalakulása óta részt vett ebben az összefogásban, és így tesz jövőre is - közölte a politikus.

Kálmán Olga, a DK országgyűlési képviselője az önkormányzati választásokról feltett kérdésre közölte, az ellenzéki pártok összefogását az adott hely, politikai viszony fogja megszabni. Emlékeztetett arra, hogy 2019-ben okos kompromisszumokkal nagyon sok helyen legyőzték a Fidesz jelöltjét. Ahol szükség lesz rá, ott lesz együttműködés - mondta.

Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala