2023.05.28., vasárnap - Csanád, Emil
Szekszárd: 21o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Újrahasznosított betonból építenék újra a lerombolt Ukrajnát

Sztipán Orsolya, 2023. március 24. - 12:21
Újrahasznosított betonból építenék újra a lerombolt Ukrajnát

Újrahasznosítható betonból teremtené újra a háborúban lerombolt ukrán épületeket egy építései vállalkozó. Arra törekszik, hogy környezetkímélő módon végezze el a házak újraépítését.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Egy tavaly júliusi interjúban azt mondta az egyik ukrán miniszter, hogy Ukrajnában 120 ezer magánház dőlt romba vagy lett lakhatatlanná a háború miatt, és húszezer laktótömb lett a támadások áldozata - írta meg a euronews.com. 2023-as év elején a felmérések azt mutatják, hogy az infrastruktúrában bekövetkezett 

teljes kár több mint 128 milliárd euró.

Az emberi szenvedés színtere Ukrajnában szinte mindenhol meglátszik: otthonok, kórházak, színházak, irodaházak ezrei váltak rommá a háború alatt. Az ország újraépítése óriási költségekkel fog járni.

Ukrajnát több millió tonna építési hulladék elárasztása fenyegeti - írta meg még tavaly november szintén a Euronews. Ha majd elkezdik a nulláról való építkezést, annak a folyamatnak az üvegházhatású gázkibocsátása tetemes mennyiségű lesz.

Egy új ötlet: a beton újrahasznosítása

Az egyik legszélesebb körben használt anyag a beton. A beton kötőanyaga, a cement, nyolc százalékot tesz ki a világ szén-dioxid kibocsátásának. Ez azért is figyelemfelhívó adat, mert még a repülőgép-üzemanyagáé is alacsonyabb ennél az értéknél. A "Kopach Profi" ukrán építőipari cég igazgatója, Dmitrij Rodionov elhatározta, hogy megkeresi a megoldást a hulladékok felhasználására, és arra, hogy

minél környezetkímélőbb módon sikerüljön az ország újjáépítése.

A 2019-ben alapított vállalkozás hulladékfeldolgozással foglalkozott már a háború előtt és annak kitörésekor is. A cég munkásai a gépeikkel egy kohászati üzemben a havi 200 ezer tonna eldobott alapanyagból kivonták a hasznosat, és újrahasznosították azokat. Az igazgató azt nyilatkozta a Euronews Green-nek, hogy a háború okozta károk helyreállítására koncentrálnak:

úgy döntöttünk, hogy a lebontott épületekből és építményekből származó építési hulladék újrahasznosítására összpontosítunk.

Felfigyelt egy technológiára, amely nagyon megtetszett neki: a Vrije Universiteit Brussel (VUB) professzora belgiumi és holland innovátorokkal közösen kidolgozta a módszert, amely alapján a betont a legteljesebben lehet újrahasznosítani. Hubert Rahier professzor elmagyarázta, hogy az építőanyagok kőből, homokból, cementből és vízből állnak, és ezek szilárd részeit ki lehet vonni a hulladékból.

A homok és a kavics kiszabadul a betonból, ha meghatározott módon mechanikusan csiszoljuk. A hidratált és így „kész” cementet tartalmazó finomabb részt ezután újra fel kell dolgozni, amíg újra felhasználhatóvá válik kötőanyagként.

Dmitrij Rodionov terve az, hogy a frontvonaltól távol elhelyezkedő területeken kezdi el a munkát: Bucha, Kijev, Harkov és Zaporizhzhia (Kopach) környékén. Ha az állam is igényt tart az ötletére, akkor törvényt kell alkotni az állami támogatásra vonatkozóan.

...hisszük, hogy amikor a háború véget ér, lehetőségünk lesz Ukrajna egész területének helyreállítására... Ajtóink mindig nyitva állnak az új technológiák előtt.

A kiemelt kép forrása: Pexels - Alex Uszcinaj