2023.05.28., vasárnap - Csanád, Emil
Szekszárd: 21o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Somogyba látogatott Novák Katalin

Hajmási Judit, 2023. március 23. - 15:30
Somogyba látogatott Novák Katalin

Somogy vármegyében járt Novák Katalin köztársasági elnök. A mai napon járt már Andocson, Balatonbogláron és Fonyódon is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A kétnaposra tervezett látogatás első napján megtekintette az andocsi zarándokközpontként ismert Nagyboldogasszony-bazilikát – írta meg az MTI.

Az elnöki út következő állomása Balatonboglár volt, amiről a közösségi oldalán a következő módon számolt be Novák Katalin:

A lengyel-magyar barátság túlél minden megpróbáltatást - ma van a lengyel–magyar barátság napja.

Somogyi látogatásom kezdetén Balatonbogláron, a Lengyel–Magyar Barátság Házánál emlékeztünk a két nemzet közötti megbonthatatlan barátságra. Köszönöm, hogy lengyel barátaink is eljöttek a megemlékezésre.

Délután telefonon egyeztetek Andrzej Duda lengyel elnökkel, hogy az emléknapon megerősítsük a két nemzet közötti történelmi köteléket.

A mai koszorúzás helyszíne is szimbolikus, mert annál a balatonboglári épületnél tartottuk, amelyben Varga Béla egykori plébános megszervezte az ide menekülő lengyelek oktatását. A II. világháború elején több ezer menekülő lengyelt fogadott be Magyarország, többek között id. Antall József helytállásának köszönhetően.

A koszorúzáson jelen volt a város vezetőségén kívül Németh Szilárd is, aki korábban könyvet is írt a lengyel-magyar barátságról.

Fonyódon az ország egyik legszebb panorámájával rendelkező Szaplonczay sétányra látogatott az elnökasszony, a pályázati pénzből felújított terület átadóján mondott ünnepi beszédet.

Magyarország szépségét egyszerre adják a természeti kincsek és az itt élő emberek - mondta a köztársasági elnök az MTI közleménye szerint.

Fotó: Facebook / Novák Katalin