2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

EU-csúcs kezdődött. Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás az Orbán-kormányon, meddig bírják? 10-kor kormányinfó

frisshirek.hu | 2023. március 23. - 09:00
EU-csúcs kezdődött. Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás az Orbán-kormányon, meddig bírják? 10-kor kormányinfó

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Brüsszelbe utazik, ahol csütörtök-pénteken uniós csúcstalálkozót tartanak.  Ezzel párhuzamban Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra Kormányinfót tart csütörtök délelőtt, beszámolva a kormányülés döntéseiről.

A szerdai kormányülésen hozott döntésekről csütörtök délelőtt 10 órakor tart Kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Témaválasztásuk a szokásos, Mit miért tesz a kormány? címből persze semmire sem lehet következtetni, de talán kiderül, hogy 

  • a március 16-i határidőig tájékoztatták-e az Európai Bizottságot azokról a korrekciós intézkedésekről, melyre kötelezettséget vállaltak az uniós források érdekében,
  • mikor döntenek a svéd NATO-csatlakozásról, miért nem szavaz a parlament a finnel egy napon erről?

Szintén téma lehet, a háziorvosok tiltakozása, a kormány és a jegybank csatája, Parragh Bianka távozása a monetáris tanácsból, de a "gyermekvédelmi" törvénnyel kapcsolatos egyre szélesedő EU-tiltakozás is - írja az mfor.hu.

Az Orbán Viktor Facebook-oldalán közzétett képek tanulsága szerint a kormányülésen mindenki részt vett, akinek ott volt a helye.

Ezek után a kormányfő tájékoztatta követőit, hogy megérkezett Brüsszelbe, "Hosszú nap végén megérkeztünk Brüsszelbe. Reggel indul az EU-csúcs. Nekünk Magyarország az első!"

Indul az EU-csúcs, nekünk Magyarország az első!

A csúcs hivatalos meghívólevelében az Európai Tanács belga elnöke, Charles Michel arról ír, hogy a mostani ülésre több vendéget is várnak: az ENSZ-főtitkár Antonio Gutterresszel az első nap közös munkaebédet tartanak, míg a kétnapos ülést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel nyitják, aki online számol be az uniós állam- és kormányfőknek a háború állásáról. 

A csütörtök–pénteki EU-csúcs napirendjén az ukrajnai háború, valamint gazdasági kérdések: az európai versenyképesség, a belső piac helyzete, valamint az energiaügyek szerepelnek, de röviden tárgyalnak a migrációról, illetve az euróövezetről is – utóbbi kapcsán eleve lesz egy euróövezeti csúcstalálkozó majd pénteken.

Fotó: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldala