2023.05.28., vasárnap - Csanád, Emil
Szekszárd: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

EU-csúcs kezdődött. Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás az Orbán-kormányon, meddig bírják? 10-kor kormányinfó

frisshirek.hu, 2023. március 23. - 09:00
EU-csúcs kezdődött. Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás az Orbán-kormányon, meddig bírják? 10-kor kormányinfó

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Brüsszelbe utazik, ahol csütörtök-pénteken uniós csúcstalálkozót tartanak.  Ezzel párhuzamban Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra Kormányinfót tart csütörtök délelőtt, beszámolva a kormányülés döntéseiről.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A szerdai kormányülésen hozott döntésekről csütörtök délelőtt 10 órakor tart Kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Témaválasztásuk a szokásos, Mit miért tesz a kormány? címből persze semmire sem lehet következtetni, de talán kiderül, hogy 

  • a március 16-i határidőig tájékoztatták-e az Európai Bizottságot azokról a korrekciós intézkedésekről, melyre kötelezettséget vállaltak az uniós források érdekében,
  • mikor döntenek a svéd NATO-csatlakozásról, miért nem szavaz a parlament a finnel egy napon erről?

Szintén téma lehet, a háziorvosok tiltakozása, a kormány és a jegybank csatája, Parragh Bianka távozása a monetáris tanácsból, de a "gyermekvédelmi" törvénnyel kapcsolatos egyre szélesedő EU-tiltakozás is - írja az mfor.hu.

Az Orbán Viktor Facebook-oldalán közzétett képek tanulsága szerint a kormányülésen mindenki részt vett, akinek ott volt a helye.

Ezek után a kormányfő tájékoztatta követőit, hogy megérkezett Brüsszelbe, "Hosszú nap végén megérkeztünk Brüsszelbe. Reggel indul az EU-csúcs. Nekünk Magyarország az első!"

Indul az EU-csúcs, nekünk Magyarország az első!

A csúcs hivatalos meghívólevelében az Európai Tanács belga elnöke, Charles Michel arról ír, hogy a mostani ülésre több vendéget is várnak: az ENSZ-főtitkár Antonio Gutterresszel az első nap közös munkaebédet tartanak, míg a kétnapos ülést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel nyitják, aki online számol be az uniós állam- és kormányfőknek a háború állásáról. 

A csütörtök–pénteki EU-csúcs napirendjén az ukrajnai háború, valamint gazdasági kérdések: az európai versenyképesség, a belső piac helyzete, valamint az energiaügyek szerepelnek, de röviden tárgyalnak a migrációról, illetve az euróövezetről is – utóbbi kapcsán eleve lesz egy euróövezeti csúcstalálkozó majd pénteken.

Fotó: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldala