2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében
Vas

Drasztikusan visszaesett a mézfogyasztás – erről is beszéltek Sárváron

Hajmási Judit, 2023. március 21. - 08:20
Drasztikusan visszaesett a mézfogyasztás – erről is beszéltek Sárváron

Méhészeti programokat szerveztek a hétvégén, Sárváron, ahol a szakmai előadások mellett termékbemutatókkal és új technológiák bemutatásával várták az érdeklődő méhészeket.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Sárvár és Vidéke Méhészegyesület regionális méhészeszköz vásárt szervezett a Nádasdy-várban Sárváron. A vásár apropóját az adta, hogy a régióban ezt megelőzően nem volt olyan vásár, ahol a környék méhészei meg tudják vásárolni azokat a segédeszközöket, amelyekre szükségük lesz a méhészeti szezonban, valamint új technológiákkal is megismerkedhettek.

A programban a vásár mellett előadásokkal is várták a méhészeket a kamarateremben. Elsőként Szabó Ervin helyi méhész szólt a mézlovagrendekről a Kárpát-medencében, majd Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület OMME elnökének előadására került sor. Az előadáson megjelenteket Makrai Attila helyi elnök köszöntötte, majd Bross Péterrel átadta Dolgos Anikónak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kiválósági oklevelét a méhészet népszerűsítése miatt.

Bross Péter előadásában a magyar méhészet helyzetéről, lehetőségeiről tartott telt házas előadást a Nádasdy-vár kamaratermében. Kitért az aszály, infláció, a háború és az ellátási gondokra.

Drasztikusan visszaesett a mézfogyasztás, de ez nemcsak magyar, hanem európai jelenség is, a recesszió miatt. Pedig ha minden reggel egy kanál mézet eszik az ember, akkor megelőzhető az allergia

– olvasható a Sárvár Lendületben közösségi oldalon.

A méhészek nehéz helyzete nem ismeretlen dolog a mezőgazdaságban jártas emberek számára. A klímaváltozás erősen hat a csapadékmennyiségre, az aszályos időjárás miatt viszont enyhítették az ún. zöldítési szabályokat, hogy segítsék a növénytermesztéssel és állattartással foglalkozó szakembereket. Igen ám, de ez az enyhítés a méhészeknek viszont komoly nehézséget okoz.

A zöldítés egyik kritériuma ugyanis az állandó gyepterület fenntartása.

A mezőgazdasági területen belül az állandó gyepterület arányát az uniós tagállamok országos vagy regionális szinten határozzák meg, 5 százalékos tűréshatárral. Emellett a tagállamoknak ki kell jelölniük környezetvédelmi szempontból érzékeny állandó gyepterületeket. Ezeket a gazdálkodók nem szánthatják fel és nem alakíthatják át

– olvasható az agriculture.ec.europa.eu oldalon.

Ide tartoznak az köznyelvben gúnyosan csak méhlegelőnek fenntartott területek is. A mostani helyzetben viszont ezeket is kevésbé ellenőrzik, pedig a tavalyi aszályos nyáron kimutathatóan tovább bírták a növények az aszályos időszakot ott, ahol korábban nem kaszáltak olyan gyakorisággal.

Egy azonban biztos, méhekre szükség van az élethez, becsüljük hát meg őket, aki pedig teheti, fogyasszon több mézet, lehetőleg helyi termelőtől, ezzel is segítve a méhészek munkáját.

Fotó: Facebook / Sárvár Lendületben