2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Megrendezik a III. Kisdorogi Borversenyt

Tóth Rózsa | 2023. március 16. - 16:50
Megrendezik a III. Kisdorogi Borversenyt

Már zajlik a nevezés a III. Kisdorogi Borversenyre, amely idén először a Völgységi Pálinkamustrával egészül ki. A szervezők nem titkolt célja, hogy az elöregedő borász szakmát megkedveltessék a fiatalokkal is. Tavaly díjazták a legfiatalabb borászt aki 20 éves volt. A rendezvénynek otthont adó Illés Borház arra számít, hogy az idei évben 150 mintát is leadnak a versenyzők, akik nemcsak a régióból, de országosan bárhonnan nevezhetnek.

Idén harmadízben kerül megrendezésre a Kisdorogi Borverseny - tájékoztatott a szervező Illés Borház közösségi oldalán és a Kisdorogi faliújságban.

A következő kategóriákban lehet nevezni: fehér, rozé, vörös, gyöngyöző és pezsgő. A cimkén jelölni kell a nevet, címet, fajtát, évjáratot, ha van, akkor a Co2 és az édesség tartalmat.

Ebben az évben először rendezik meg a borverseny mellett az I. Völgységi Pálinkamustrát. A rendezvény szakmai támogatója a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete.

Lehetőség nyílik a minősített minták elemzésére, a “Champion” díjazott tételek kóstolására is a díjátadón. A versenyre a következő kategóriákban lehet nevezni: Almatermésűek, Csonthéjasok, Bogyósok, Szőlő, Törköly, Egyéb párlatok.

Lapunk, a frisshirek.hu a szervező Illés Pált kérdezte az eseményről.

Már nemcsak a térség borait bíráljuk, országos kiterjesztéssel várjuk a gazdák és borászatok mintáit

- mondta. A részleteket tekintve: a versenyre csak eredetigazolással lehet nevezni. A mintákat az Illés Borházban lehet leadni március 6. és 24. között, a díjkiosztóra április 1-jén kerül sor és mind a két verseny eredményhirdetését is ekkor tartják - hangsúlyozta a verseny kiírója.

A szervezők nem titkolt céja, hogy a fiatal generációval megkedveltessék a szakmát, mert az öregek elmennek, a pincék pedig üresek maradnak. A tavalyi borversenyen kiosztották a legfiatalabb borásznak járó díjat is, aki mindössze 20 esztendős volt.

Illés Pál kifejtette, hogy a nevezések az elmúlt éveket tekintve növekvő tendenciát mutatnak,

míg az első borversenyre mindössze 30 mintát küldtek be a résztvevők, a második alkalommal már 100 nevezés érkezett és a szervezők bíznak benne, hogy idén akár 150 nedű is versenyre kelhet a zsűri kegyeiért.

A borversenyen egyebek között borászat és kisgazda kategóriában is keresik a legjobbakat.

Fotó: Illés Borház Facebook oldala