2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szekszárd: 3o - 3o
Az ország 19 megyéjében

CIA-igazgató: Putyin eltökélt a háború folytatásában

frisshirek.hu | 2023. február 27. - 08:45
CIA-igazgató: Putyin eltökélt a háború folytatásában

A 2023-as év kritikus jelentőségű lesz Ukrajnában, fontos, hogy az Egyesült Államok minden eszközbeli és hírszerzési támogatást megadjon Kijev számára - jelentette ki a CIA igazgatója egy vasárnap megjelent, a CBC televíziónak adott interjújában. William Burns szerint Putyin hisz abban, hogy az idő nekik dolgozik, és idővel behódolásra kényszeríthetik Ukrajnát.

William Burns a CBC televízió Face the Nation (Szembenézve a nemzettel) című műsorának adott interjúban azt fejtegette, az orosz fél jelenleg nem gondol komolyan tárgyalásra, és mint fogalmazott, ebbe az irányba csak a hadszíntéren keresztül vezet út. Hozzátette: az amerikai kormánynak azért kell megadnia minden segítséget Ukrajna számára, hogy erősebbek legyenek a harctéren és majd ezt követően a tárgyalóasztalnál - írja a cnbc.com. 

Az amerikai hírszerzés vezetője szerint az orosz elnök túlságosan is magabiztos az orosz haderő képességeit illetően: hisz abban, hogy az idő nekik dolgozik, s hogy képesek lesznek Ukrajnát kifárasztással felőrölni, majd behódolásra kényszeríteni. Számít az európai szövetségesek politikai kifáradására is, valamint arra, hogy idővel az Egyesült Államok figyelme is más ügyek felé fordul.

Putyin eltökélt a háború folytatása mellett az emberveszteségek, az elkövetett súlyos taktikai hibák, az okozott gazdasági károk, illetve Oroszország nemzetközi megítélésének romlása ellenére is – jelentette ki a CIA igazgató, aki a nukleáris fegyverek ukrajnai bevetésének lehetőségére is figyelmeztetett.

William Burns hangsúlyozta, Washington bizonyos abban, hogy a kínai vezetés fontolgatja halált okozó fegyverek szállítását Oroszországnak, ami "nagyon kockázatos, s egyben esztelen döntés lenne" Peking részéről, mely tovább terhelné a világ két vezető gazdasági hatalmának kapcsolatait. A hírszerzési igazgató bízik abban, hogy végül eláll majd ettől a kínai kormányzat. William Burns mellett Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó is figyelmeztette vasárnap Kínát, hogy tegyen le a halált okozó fegyverek szállításáról Moszkva számára.  

Az amerikai hírszerzés szerint a végső döntés ugyanakkor még nem született meg, és mostanáig szállításra sem került sor. Burns fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok tegye nagyon világossá, milyen következményei lennének az ilyen szállításoknak.

Megjegyezte, hogy a Nyugat Oroszországgal szembeni - szankciók formájában megnyilvánuló - határozott lépései, valamint a háború alakulása az elmúlt egy évben elbizonytalanítóan és kijózanítóan hatottak Kínára.

A CIA-igazgató az iráni atomprogrammal kapcsolatban elmondta: nem látják jelét annak, hogy Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei döntést hozott volna a nukleáris fegyverkezési program folytatásáról, viszont ennek másik elemét, az urándúsítást tekintve az elmúlt években nagyon sokat léptek előre. Közel vannak ahhoz, hogy csupán néhány hét távolságra kerüljenek a 90 százalékos dúsítottságú urán előállításához. A 90 százalék körüli dúsítottsági szint az atomfegyverek előállításához szükséges.

Fotó: Agenzia Nova