2023.05.28., vasárnap - Csanád, Emil
Szekszárd: 21o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Szerbiában építhet autógyárat a Mercedes

frisshirek.hu, 2023. február 25. - 13:00
Szerbiában építhet autógyárat a Mercedes

Elektromos autókat gyárthat a jövőben a Mercedes -Benz csoport Szerbiában. A projekt megvalósulásának feltétele sajtóhírek szerint Koszovó államiságának belgrádi elismerése, illetve Szerbia csatlakozása az Oroszország elleni szankciókhoz.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Demostat nevű szerb kutatóközpont és médiavállalat diplomáciai értesülésekre hivatkozva arról írt, hogy a német Mercedes-Benz csoport, a brit-ausztrál Rio Tinto bányavállalat, egy uniós bank és a szerb kormány tárgyalásokat folytatnak egy szerbiai elektromos autógyár építéséről. A projekt értéke 2,5 milliárd euró lehet.

A beruházás ugyanakkor politikai feltételek teljesítéséhez kötött: Koszovó államiságának kvázi elismerését, illetve Szerbia az Oroszországgal szemben meghirdetett szankciókhoz való csatlakozását várják el cserébe - írja a Vajdaságma nevű délvidéki hírportál.

A Demostat persze árnyaltabban fogalmaz. Azt írják, a beruházás attól is függ, hogy a szerb kormány milyen külpolitikai irányvonalat képvisel majd az elkövetkező időszakban. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy Szerbiának egyrészt igazodnia kell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájához - ami végső soron az Oroszország elleni szankciók bevezetését jelentené. Másrészt konstruktívnak kell lennie a Pristinával folytatott tárgyalások során és el kell fogadnia a Koszovóról szóló európai tervet. Ezek nagyon súlyos kikötések, elsőre meglehetősen valószínűtlennek is tűnik, hogy Belgrád ebbe belemegy.

Az autógyár mellett akkumulátorgyár is épülne, az akkumulátorokhoz szükséges lítiumot is Szerbiában bányásznák

A Demostat értesülései szerint ugyanakkor a tárgyalások jól haladnak, egyre közelebb kerülnek a végleges megállapodáshoz. A szerbiai üzemben gyártott autókat lítium akkumulátorokkal szerelnék fel, melyhez az alapanyagot a Rio Tinto bányászhatná Szerbiában. Feltéve, hogy sikerül nyélbe ütni a szerb lítium mezők kitermelési engedélyéről szóló megállapodást. A történetnek komoly múltja van, alapvetően Jadar bánya ügyét takarja. A bánya a nevét a jadar nevű ásványról kapta, ami a világon egyedül itt lelhető fel. A terület a felmérések szerint a világ legnagyobb lítium lelőhelye, amely bórt is gazdagon tartalmaz. Mintegy 200 millió tonna lítiumot és bort rejtő érc fejthető ki a következő 50 évben, a mennyiség a világ lítiumkeresletének 10 százalékát fedezné. A Rio Tinto-val már 2017-ben egyezséget kötött a szerb kabinet a kitermelésre, csakhogy a cég, illetve a kitermelés ellen heves civil ellenállás bontakozott ki. A vállalat hiába fektetett be több mint 200 millió dollárt, 2022 januárjában a szerb kormány a projekt törlését jelentette be.

A Demostat szerint azonban most mégis esély nyílik a Rio Tintó számára. A cég maga sem tett le a Jadar bányáról, és Aleksandar Vucic szerb elnök is minden alkalmat megragad annak hangsúlyozására, hogy elégedetlen a szerbiai a lítiumbányászat felhagyásával. A Rio Tinto jó kapcsolatokat ápol az uniós bankokkal, már 2015-ben is együttműködött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal a mongóliai rézbányák kitermelése kapcsán.

Szerbia ugyanakkor világossá tette: csak abban az esetben megy bele a Jadar projektbe, ha létrejön egy szerb akkumulátorgyár és egy szerb elektromos autógyár is az ércek kitermelésével párhuzamosan.

Itt jön képbe a Mercedes. A német óriáscég döntése, hogy gyárat nyit Szerbiában, egyértelműen jelezné, hogy Szerbia a nyugat felé halad. A Mercedes érkezése erős üzenetet küldene más nagy globális befektetőknek is Szerbiával kapcsolatosan. Tudatná, hogy az ország biztonságos befektetési célpont - fogalmazott a lap.

Fotó: Wikipedia