2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Botrány a Lidlnél: 38 áruházat ideiglenesen bezáratott a román fogyasztóvédelem

frisshirek.hu, 2023. február 19. - 11:30
Botrány a Lidlnél: 38 áruházat ideiglenesen bezáratott a román fogyasztóvédelem

Több mint hétmillió lejre büntette a román Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) a Lidl üzletlánc több romániai üzletét, 38-nak a tevékenységét pedig felfüggesztette a hiányosságok kijavításáig.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Év elejétől Románia-szerte 307 ellenőrzést végeztek a Lidl szupermarketekben – közölte pénteken az ANPC. Az ellenőrzések nyomán 481 bírságot róttak ki 7,3 millió lej (mintegy 600 millió forint) értékben, 133 esetben figyelmeztettek, és kivontak a forgalomból összesen 125 ezer lej értékű árut. A fogyasztóvédők elrendelték továbbá 38 Lidl áruház tevékenységének felfüggesztését a hiányosságok kijavításáig. A bezárt élelmiszeráruházak Bukarestben, valamint Arad, Brassó, Fehér, Maros, Bihar, Szatmár, Szilágy, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény, Hunyad, Neamţ, Iaşi, Konstanca, Olt, Dolj, Prahova és Ilfov megyében találhatók. Az egyik bákói üzletet hat hónapra záratták be - írja az erdélyi Krónika Online.

Nem tudom, hogy ennek a gazdasági szereplőnek a származási országában penészes zöldségeket és gyümölcsöket esznek-e, vagy ott is előfordul-e, hogy a polcon feltüntetett árak nem egyeznek a pénztárnál megjelenőkkel. Vajon a hatósági ellenőrzés és a szankciók után is ugyanolyan felületesen és érdektelenül kezelik majd a dolgokat?

– idézték a közleményben a fogyasztóvédelem országos elnökét, Horia Constantinescut.

Az ellenőrzött üzleteknél a hibák közül a lejárt szavatosság volt a legjellemzőbb. További rendellenességek: a csomagolatlan pékárut poros, szennyeződésekkel teli ládákban tárolták; a fagyasztóvitrinek és -ládák sérültek, porosak, rozsdásak voltak, nem fertőtlenítették őket; címke nélküli, sérült csomagolású termékeket forgalmaztak.

Továbbá a zöldségeknél és gyümölcsöknél az áru minősége nem felelt meg a feltüntetett minőségi osztályzatnak, bizonyos termékeknek nem volt feltüntetve az ára; nem tartották be a promóciókkal kapcsolatos szabályokat; sok esetben eltérés volt a polcon feltüntetett és a pénztárnál megjelent árak között; nem tüntették fel a termékek származási helyét stb.

Nem az első eset, hogy lecsapott a román fogyasztóvédelem a német diszkontóriásra. Tavaly augusztusban több Lidl üzletet összesen 3,5 millió lejre bírságoltak a fogyasztóvédők a feltárt szabálytalanságok miatt. A Lidl Európa egyik vezető, német tulajdonú diszkontáruház-lánca; 31 országban van jelen 11 200 áruházzal és több mint 200 logisztikai központtal. Romániában 300 üzletet működtet az áruházlánc.

Fotó: www.lidl.ro