2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán évértékelőjére

frisshirek.hu | 2023. február 19. - 06:00
Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán évértékelőjére

Az ellenzéki pártok szerint a Orbán beszéde nem okozott meglepetést, a korábban is halott sikerpropaganda elemeit ismételte meg. 

DK: Kétségbeesett kísérletet tett rá évértékelő beszédében Orbán Viktor

arra, hogy egy utólag gyártott ideológiával megmagyarázza az elmúlt 12 év kormányzásának súlyos kudarcait – írta a Demokratikus Koalíció közleményében.

A Demokratikus Koalíció szerint az igazság az, hogy Orbán Viktor az elmúlt 12 év alatt mindent elvesztett és Európa legmagányosabb kormányfőjévé vált. Orbán elvesztette a Magyarországnak járó uniós pénzeket, elvesztette európai szövetségeseit és elvesztette a becsületét. Elvesztette Magyarország reményét arra, hogy a magyar emberek végre olyan európai jólétben éljenek, amelyet megérdemelnek, hiszen ma Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb bérek és a legmagasabb infláció egyszerre. Orbán magánya látszik minden egyes gazdasági mutatónkon. Egy kérdés maradt: csak Orbán Viktor marad a vesztes vagy az egész ország veszíteni fog. Mára az Árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kiutat találjon a megélhetési válságból és visszataláljon az európai jólét felé vezető útra.

Momentum: A mai magyar politika egy rémálom

A mai magyar politika egy olyan rémálom, amiben a szemfényvesztő populisták hazugságai ismétlődnek megállás nélkül. El fog jönni azonban az a pillanat, amikor a magyar emberek eldönthetik: folytatni akarják-e azt a korszakot, amit az állandó hazudozás jellemzett.

Azért hoztuk létre a Momentumot, hogy az ország maga mögött tudja hagyni a hazugságok korszakát, és továbblépjen a jövőbe, egy korszakba, amiben kimondják az igazságot. Még akkor is, ha fáj - írta Gelencsér Ferenc.

Jobbik: Putyin utolsó európai szövetségese kivezeti Magyarországot az Európai Unióból

– A Jobbik álláspontja szerint ma az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy Putyin utolsó európai szövetségese kivezeti Magyarországot az Európai Unióból – erről már Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök írt a Facebookon. Úgy látja, Orbán a békéről papol, de a magyarok biztonságát jelentő európai szövetségeseivel háborúzik, és miközben „orosz rakéták csapódnak be Magyarország keleti határától nem messze, a magyar miniszterelnök elárulja azt a nyugati szövetségi rendszert, amelyben szuverén országként fejlődhetünk”.

A Jobbik szerint a békéhez és biztonsághoz nem az vezet, ha a kormány örökös háborút vív a szövetségeseivel, a tanárokkal, a vállalkozókkal, „miközben a szovjet időkből jól ismert béketáborba vágyódik, ahol a Kreml fújja a passzátszelet”. Gyöngyösi egy olyan szélsőségektől mentes, normális országot szeretne, amely egy erős Európa tagjaként valódi biztonságot nyújt polgárainak.

Párbeszéd: Orbán miatt ül hazánk Európa szégyenpadján

Orbán Viktor ezúttal sem tudta, milyen rendezvényen van. Ha ugyanis évértékelőn lett volna, ahogyan meghirdették az eseményt, nem vetít, hanem őszintén elmondja: csődpolitikája nyomán lett 2022-ben Európa-bajnok a magyar élelmiszer-infláció, miközben a családokat elborították a kifizethetetlen rezsiszámlák, a nyugdíjakat pedig már a kanyarban lehagyta az áremelkedés – és akkor még „csak” a magyarok mindennapjait vastagon érintő gazdasági kérdéseknél tartottunk volna.

De Orbán ezekről nem beszélt, ahogyan arról sem: miatta ül Magyarország Európa szégyenpadján. Kifelejtette a szövegéből, hogy ő az egyetlen, aki támogatja Vlagyimir Putyint, Európa agresszorát, a szuverén Ukrajna békés polgárainak hóhérját. Ahogy Orbán maga bizonyítja a magyar jogállam szétverését akkor, amikor az európai jogállamisági eljárás keretében kénytelen pontról pontra visszalépni, és miatta nem jutnak hozzá a magyarok a nekik járó uniós forrásokhoz. Orbán miatt érzünk szekunder szégyent, amikor EU-csúcsokon elszigetelve rakosgatja a papírjait és igazítgatja nyakkendőjét, és miatta érzünk itthon tehetetlen dühöt, amikor rákosista módszerekkel vegzálja a pedagógusokat, miközben a saját családtagjaiból, a barátaiból és azok barátaiból érinthetetlen, csúcsgazdag, közpénztolvaj kasztot hozott létre.

Ha Orbán valóban évértékelőt tartott volna, bevallja azt is: a zöldet csak egy színnek tartja, amellyel az FTC meccsein találkozik, semmint a gyerekeink, unokáink jövőjét meghatározó politikának. Ezért engedélyezett súlyos környezetszennyező beruházásokat, köztük akkumulátorgyárak építését, ezért vetett ki napelem- és hőszivattyúadót, ezért akadályozta szélerőműprogram megvalósulását – hosszan sorolhatnánk, mitől nem zöld és mennyire nem fenntartható az az irány, amelyet Orbán kijelölt Magyarországnak.
Mi egy zöld, igazságos és szolidáris országban hiszünk, ahogyan arról a valódi problémákról és valódi megoldásokról szóló évértékelőnkben is beszéltünk:

MSZP: Hazugság, hogy az ellenzék háborúpárti

Az MSZP is azt veti a miniszterelnök szemére, hogy kizárólag kormányzásától független tényezőkkel indokolja az országot ért negatív hatásokat, felelőssé csak a háborút és az EU-t teszi, saját és kormánya felelősségéről hallgat. Sorra veszik Orbán állításait, így tévesnek tartják azt az állítást, hogy a családpolitika sikeres volt, hiszen 2011-hez képest összességében 333 000 fővel csökkent az ország népessége.

Nem igaz az sem, hogy Magyarország megkezdte felzárkózását, hiszen az Európai Unió fejlettségi rangsorában – az egy főre jutó GDP tekintetében, 2010-hez képest változatlan áron számítva – egy hellyel még hátrább is került. A környező országokhoz képest is rendkívül alacsony a minimálbér – folytatják, majd külön kitérnek arra a „hazugságra, hogy az ellenzék háborúpárti”. Mint emlékeztetnek, 2022. március 10-én a parlamentben az MSZP és a többi ellenzéki párt is megszavazta azt az orbáni politikai nyilatkozatot, amely szerint sem katonákat, sem fegyvereket nem küldünk Ukrajnába, és nem engedjük a magyar-ukrán határon keresztül történő fegyverszállítást sem.

Azt az állítást is vitatják, hogy a hazai inflációt a brüsszeli szankciók okozzák. Az áremelkedés ugyanis már a háború kitörése előtt megkezdődött és jelenleg Magyarországon a legmagasabb. Döntő oka az orosz-magyar gázszerződés miatti drága gáz, a forint hónapokon keresztül tartó mélyrepülése, az unióval való megállapodás elhúzódása és a kiskereskedelmet sújtó forgalmi típusú különadó – magyarázzák. Végül tisztázzák, az MSZP az ársapkák megőrzését és kiterjesztését akarja mindaddig, „amíg az orbáni elhibázott gazdaságpolitika miatt ilyen magas az élelmiszerek ára”.

A kormányfő beszéde nem tartalmazott újdonságot, az orbáni politika összefoglalását hallhattuk: minden szép, minden jó

Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója: Magyarországot a jelenlegi helyzetben két külpolitikai veszély fenyegeti: a háborúba való belesodródás és az európai közösségből való kisodródás. Az ellenzék egy részének álláspontja az előző, a kormány politikája az utóbbi irányba jelent veszélyt.

Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, ebben egyetértünk, de ki kell maradni az orosz vagy bármely más nagyhatalom függőségébe való belegabalyodásból is. Másrészt az európai kapcsolatokat ideje lenne rendezni. Brüsszellel nem a vitát kell befejezni, hanem a veszekedést. Az előbbi kompromisszumot hozhat, az utóbbi csak sértettséget és kölcsönös sebeket.

A gazdasági és szociális válsággal kapcsolatban hallottunk ígéreteket, de - az inflációs célt kivéve - azokat nem követte konkrét és később számon kérhető programadás. Ez különösen az élelmiszeripar talpra állítása kapcsán lenne nagyon sürgető. Végül beismerő vallomásként értékelhető az a súlyos csend és témakerülés, ami az akkugyárak körüli botrány kapcsán jellemezte a beszédet.

Fotó: 2023. február 18. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2023. február 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd