2023.05.28., vasárnap - Csanád, Emil
Szekszárd: 21o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán évértékelőjére

frisshirek.hu, 2023. február 19. - 06:00
Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán évértékelőjére

Az ellenzéki pártok szerint a Orbán beszéde nem okozott meglepetést, a korábban is halott sikerpropaganda elemeit ismételte meg. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

DK: Kétségbeesett kísérletet tett rá évértékelő beszédében Orbán Viktor

arra, hogy egy utólag gyártott ideológiával megmagyarázza az elmúlt 12 év kormányzásának súlyos kudarcait – írta a Demokratikus Koalíció közleményében.

A Demokratikus Koalíció szerint az igazság az, hogy Orbán Viktor az elmúlt 12 év alatt mindent elvesztett és Európa legmagányosabb kormányfőjévé vált. Orbán elvesztette a Magyarországnak járó uniós pénzeket, elvesztette európai szövetségeseit és elvesztette a becsületét. Elvesztette Magyarország reményét arra, hogy a magyar emberek végre olyan európai jólétben éljenek, amelyet megérdemelnek, hiszen ma Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb bérek és a legmagasabb infláció egyszerre. Orbán magánya látszik minden egyes gazdasági mutatónkon. Egy kérdés maradt: csak Orbán Viktor marad a vesztes vagy az egész ország veszíteni fog. Mára az Árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kiutat találjon a megélhetési válságból és visszataláljon az európai jólét felé vezető útra.

Momentum: A mai magyar politika egy rémálom

A mai magyar politika egy olyan rémálom, amiben a szemfényvesztő populisták hazugságai ismétlődnek megállás nélkül. El fog jönni azonban az a pillanat, amikor a magyar emberek eldönthetik: folytatni akarják-e azt a korszakot, amit az állandó hazudozás jellemzett.

Azért hoztuk létre a Momentumot, hogy az ország maga mögött tudja hagyni a hazugságok korszakát, és továbblépjen a jövőbe, egy korszakba, amiben kimondják az igazságot. Még akkor is, ha fáj - írta Gelencsér Ferenc.

Jobbik: Putyin utolsó európai szövetségese kivezeti Magyarországot az Európai Unióból

– A Jobbik álláspontja szerint ma az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy Putyin utolsó európai szövetségese kivezeti Magyarországot az Európai Unióból – erről már Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök írt a Facebookon. Úgy látja, Orbán a békéről papol, de a magyarok biztonságát jelentő európai szövetségeseivel háborúzik, és miközben „orosz rakéták csapódnak be Magyarország keleti határától nem messze, a magyar miniszterelnök elárulja azt a nyugati szövetségi rendszert, amelyben szuverén országként fejlődhetünk”.

A Jobbik szerint a békéhez és biztonsághoz nem az vezet, ha a kormány örökös háborút vív a szövetségeseivel, a tanárokkal, a vállalkozókkal, „miközben a szovjet időkből jól ismert béketáborba vágyódik, ahol a Kreml fújja a passzátszelet”. Gyöngyösi egy olyan szélsőségektől mentes, normális országot szeretne, amely egy erős Európa tagjaként valódi biztonságot nyújt polgárainak.

Párbeszéd: Orbán miatt ül hazánk Európa szégyenpadján

Orbán Viktor ezúttal sem tudta, milyen rendezvényen van. Ha ugyanis évértékelőn lett volna, ahogyan meghirdették az eseményt, nem vetít, hanem őszintén elmondja: csődpolitikája nyomán lett 2022-ben Európa-bajnok a magyar élelmiszer-infláció, miközben a családokat elborították a kifizethetetlen rezsiszámlák, a nyugdíjakat pedig már a kanyarban lehagyta az áremelkedés – és akkor még „csak” a magyarok mindennapjait vastagon érintő gazdasági kérdéseknél tartottunk volna.

De Orbán ezekről nem beszélt, ahogyan arról sem: miatta ül Magyarország Európa szégyenpadján. Kifelejtette a szövegéből, hogy ő az egyetlen, aki támogatja Vlagyimir Putyint, Európa agresszorát, a szuverén Ukrajna békés polgárainak hóhérját. Ahogy Orbán maga bizonyítja a magyar jogállam szétverését akkor, amikor az európai jogállamisági eljárás keretében kénytelen pontról pontra visszalépni, és miatta nem jutnak hozzá a magyarok a nekik járó uniós forrásokhoz. Orbán miatt érzünk szekunder szégyent, amikor EU-csúcsokon elszigetelve rakosgatja a papírjait és igazítgatja nyakkendőjét, és miatta érzünk itthon tehetetlen dühöt, amikor rákosista módszerekkel vegzálja a pedagógusokat, miközben a saját családtagjaiból, a barátaiból és azok barátaiból érinthetetlen, csúcsgazdag, közpénztolvaj kasztot hozott létre.

Ha Orbán valóban évértékelőt tartott volna, bevallja azt is: a zöldet csak egy színnek tartja, amellyel az FTC meccsein találkozik, semmint a gyerekeink, unokáink jövőjét meghatározó politikának. Ezért engedélyezett súlyos környezetszennyező beruházásokat, köztük akkumulátorgyárak építését, ezért vetett ki napelem- és hőszivattyúadót, ezért akadályozta szélerőműprogram megvalósulását – hosszan sorolhatnánk, mitől nem zöld és mennyire nem fenntartható az az irány, amelyet Orbán kijelölt Magyarországnak.
Mi egy zöld, igazságos és szolidáris országban hiszünk, ahogyan arról a valódi problémákról és valódi megoldásokról szóló évértékelőnkben is beszéltünk:

MSZP: Hazugság, hogy az ellenzék háborúpárti

Az MSZP is azt veti a miniszterelnök szemére, hogy kizárólag kormányzásától független tényezőkkel indokolja az országot ért negatív hatásokat, felelőssé csak a háborút és az EU-t teszi, saját és kormánya felelősségéről hallgat. Sorra veszik Orbán állításait, így tévesnek tartják azt az állítást, hogy a családpolitika sikeres volt, hiszen 2011-hez képest összességében 333 000 fővel csökkent az ország népessége.

Nem igaz az sem, hogy Magyarország megkezdte felzárkózását, hiszen az Európai Unió fejlettségi rangsorában – az egy főre jutó GDP tekintetében, 2010-hez képest változatlan áron számítva – egy hellyel még hátrább is került. A környező országokhoz képest is rendkívül alacsony a minimálbér – folytatják, majd külön kitérnek arra a „hazugságra, hogy az ellenzék háborúpárti”. Mint emlékeztetnek, 2022. március 10-én a parlamentben az MSZP és a többi ellenzéki párt is megszavazta azt az orbáni politikai nyilatkozatot, amely szerint sem katonákat, sem fegyvereket nem küldünk Ukrajnába, és nem engedjük a magyar-ukrán határon keresztül történő fegyverszállítást sem.

Azt az állítást is vitatják, hogy a hazai inflációt a brüsszeli szankciók okozzák. Az áremelkedés ugyanis már a háború kitörése előtt megkezdődött és jelenleg Magyarországon a legmagasabb. Döntő oka az orosz-magyar gázszerződés miatti drága gáz, a forint hónapokon keresztül tartó mélyrepülése, az unióval való megállapodás elhúzódása és a kiskereskedelmet sújtó forgalmi típusú különadó – magyarázzák. Végül tisztázzák, az MSZP az ársapkák megőrzését és kiterjesztését akarja mindaddig, „amíg az orbáni elhibázott gazdaságpolitika miatt ilyen magas az élelmiszerek ára”.

A kormányfő beszéde nem tartalmazott újdonságot, az orbáni politika összefoglalását hallhattuk: minden szép, minden jó

Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója: Magyarországot a jelenlegi helyzetben két külpolitikai veszély fenyegeti: a háborúba való belesodródás és az európai közösségből való kisodródás. Az ellenzék egy részének álláspontja az előző, a kormány politikája az utóbbi irányba jelent veszélyt.

Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, ebben egyetértünk, de ki kell maradni az orosz vagy bármely más nagyhatalom függőségébe való belegabalyodásból is. Másrészt az európai kapcsolatokat ideje lenne rendezni. Brüsszellel nem a vitát kell befejezni, hanem a veszekedést. Az előbbi kompromisszumot hozhat, az utóbbi csak sértettséget és kölcsönös sebeket.

A gazdasági és szociális válsággal kapcsolatban hallottunk ígéreteket, de - az inflációs célt kivéve - azokat nem követte konkrét és később számon kérhető programadás. Ez különösen az élelmiszeripar talpra állítása kapcsán lenne nagyon sürgető. Végül beismerő vallomásként értékelhető az a súlyos csend és témakerülés, ami az akkugyárak körüli botrány kapcsán jellemezte a beszédet.

Fotó: 2023. február 18. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2023. február 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd