2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Elárulta az agrárminiszter, hogy meddig marad az ársapka

frisshirek.hu, 2023. február 09. - 10:00
Elárulta az agrárminiszter, hogy meddig marad az ársapka

Immár meg lehet úgy szüntetni az élelmiszer-árstopot, hogy a kivezetéssel kialakuló piaci árak ne okozzanak már komoly költségnövekedést a lakosságnak – erről beszélt a Napi.hu-nak adott interjúban Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető ugyanakkor megerősítette, hogy április 30-ig biztosan maradnak a hatósági árak. Mint mondta, 20-80 százalékkal nőtt a kereslet a rögzített árral ellátott élelmiszerárak iránt.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A hatósági áras élelmiszerek iránt 20-80 százalékkal nőtt a kereslet

– ezt mondta Nagy István a Napi.hu-nak adott interjújában annak igazolására, hogy az alapvető élelmiszerek árának rögzítése

olyan szociális intézkedés volt, amely be is töltötte a szerepét.

Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy a kiskereskedelmi láncok eltúlzott áremeléseket hajtottak végre az árstopra hivatkozva. Ehhez azt is hozzátette, hogy „a Gazdasági Versenyhivatal is kiemelten kezeli az élelmiszer-infláció ügyét”.

Azt vizsgálják, hogy az üzletláncok tudatosan, összehangolva hajtottak-e végre szélsőséges mértékű áremelkedést.

Nagy István szerint mindenesetre a kedvező piaci folyamatok – főleg a mezőgazdasági termékek és az energia nemzetközi árának mérséklődése – miatt

meg lehet úgy szüntetni az árstopot, hogy a kivezetéssel kialakuló piaci árak ne okozzanak már komoly költségnövekedést a lakosságnak.

A miniszter azt is hozzátette, hogy a piac is úgy készül, hogy április végéig maradnak az ársapkák.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, több érdekképviseleti szervezet is az árstop kivezetését javasolja. Szerintük ez segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálná Magyarország élelmiszer-önellátását.

Mint megírtuk, Raskó György agrárközgazdász szerint az ársapka közvetett hatásai már jobban megterhelik a családi büdzséket, mintha be sem vezették volna őket, hiszen a boltok az árstopos terméken ért veszteségüket más termékekre terhelik rá.

Cikkeztünk arról is, hogy hiány lehet az árstopos árukból, elsősorban a burgonyát és a sertéshúst fenyegeti az ellátási problémák veszélye.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő korábban arról beszélt, nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormányzat továbbra is elvárja a kereskedőktől.

Fotó: Nagy István agrárminiszter. MTI/Illyés Tibor