2023.09.23., szombat - Tekla
Szekszárd: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Február 10-én, az Óbudai temetőben búcsúznak Mécs Imrétől

frisshirek.hu, 2023. február 08. - 17:59
Február 10-én, az Óbudai temetőben búcsúznak Mécs Imrétől

Az egykori ‘56-os halálraítélt, az SZDSZ alapító tagja, volt parlamenti képviselő 89 éves korában hunyt el január 19-én.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A család közölte, hogy Mécs Imre temetését február 10-én, 14 órakor az Óbudai Temetőben, a 16-os parcellánál tartják. Várják mindazokat, akik osztoznak gyászukban. Azt kérik, hogy a szertartáson részt vevők a kegyeletüket jelképesen, egy szál virággal róják le.

Mécs Imre részt vett az 1956-os forradalomban, a nemzetőrség szervezésében. Később szerepet vállalt az ellenállásban, amelyet az egyetemek, a munkáscsoportok és a felkelő csapatok maradványainak részvételével szerveztek.

1957 júniusában letartóztatták. 1958. május 22-én „a népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetéséért” halálra ítélték. Az ítéletet 1959 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták.

A közéletben érdemben 1988-tól vállalhatott ismét legális szerepet, amikor alapító tagja és szóvivője lett a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, alapítója tagja a Szabad Demokraták Szövetségének és a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak (TIB).

1988-ban bekerült az SZDSZ ügyvivői testületébe, e tisztében 1996. novemberig az összes tisztújítás alkalmával újra bizalmat kapott. A TIB-ben is vezetőségi tag volt, de tisztétől a szervezet politikai irányvonalának a megváltozása miatt 1992-ben megvált. 

  1. január 16-án a Francia Becsületrend tiszti fokozatával tüntették ki.

2010 óta civil mozgalmak szervezője és résztvevője. A Szabadság téri ellenállás (Tiszta emlékezettel a szabadságért, a demokráciáért – csoport) arca, szervezője, résztvevője, felszólalója, majd a Visszahozzuk a forradalom lángját civil mozgalom elindítója és szervezője. A Ligetért is kiállt, többször jelen volt. Tüntetések, megmozdulások állandó résztvevőjeként ismerhettük, amelyeken idős korában is töretlen aktivitással vett részt.

Az Óbudai temetőben helyezték örök nyugalomra hajdani harcostársát, barátját, a rendszerváltást követő Magyar Köztársaság első köztársasági elnökét, Göncz Árpádot is.

Fotó: Mécs Imre Fb-oldala