2023.03.24., péntek - Emőke
Szekszárd: 21o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Pozitív a napenergia, de negatív a politikai árnyoldala – anomáliákra derítettek fényt a frisshire.hu oknyomozói

Tóth Rózsa, 2023. január 31. - 12:35
Pozitív a napenergia, de negatív a politikai árnyoldala – anomáliákra derítettek fényt a frisshire.hu oknyomozói

A svájci központú MET-et a kétezres évtized végén alapították, éppen abban az időszakban, amikor Orbán Viktor és csapata újabb lendületet vett a hatalom megszerzéséért. Pár év múlva a MET importálhatott gázt Magyarországra és ebből egy-két év alatt több tízmilliárd profitra tett szert. A frissen beiktatott Lantos Csaba és Mátrai Károly energiaipari csúcsvezetők a MET Csoportból nyargaltak át a politikai pályára, hozva magukkal a szakmai tudást, az orosz kapcsolatot, valamint érdekeltséget a megújuló energiában. Górcső alá vettük.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Január 27-én átvágták a szalagot és a MET Gerjen Solar Park naperőmű megkezdte kereskedelmi működését – adott tájékoztatást Romhányi Károly, Gerjen polgármestere. A polgármester úgy fogalmazott, hogy már két zöld energiatermelő is üzemel a szomszédságukban, egyrészt a Paksi Atomerőmű, másrészt a most átadott 37 megawattos naperőmű.

Gerjen életében a naperőmű hatalmas lehetőség, hiszen a MET Csoport megújuló erőműve olyan bevételi forrás a településnek, amely a fejlesztési lehetőségeiket is tovább bővíti a jövőben - írta Romhányi Károly.

A most átadott MET Gerjen Solar Park kapcsán górcső alá vettük a svájci központú MET-et, amelyet még a kétezres évtized végén alapították, éppen abban az időszakban, amikor Orbán Viktor és csapata újabb lendületet vett a hatalom megszerzéséért - és a cég jelenleg is ezer szállal kötődik a politikai elithez.

A 2010-es évek első felében az MVM helyett a MET importálhatott gázt Magyarországra és ebből egy-két év alatt több tízmilliárd forint profitra tett szert. Habár a MET akkor arra hivatkozott, hogy a magyar kormány és az MVM ügyetlen volt és a MET csak kihúzta őket a csávából, az esetet évek múltán elemzés alá vonó budapesti korrupciós kutatóközpont megálapította, hogy a folyamatokat nem magyarázta, hogy az állam elszúrt valamit, piaci körülmények között a MET nem juthatott volna azokhoz az előnyökhöz, amelyeket élvezett - világít rá a hvg a 2023. január 26-i print kiadásában.

A lehetséges magyarázatok között szerepelt a haveri kapitalizmus, az állam foglyul ejtésének a gondolata, ami ugyan megengedi annak lehetőségét, hogy az államnak is hasznára volt a MET tudása, ám azt is világossá teszi, hogy az állam ki is szolgálta a gazdasági szereplő érdekeit.

Az indulótőkét offshore - valószínűleg a Gazpromhoz is kötődő - orosz érdekeltségek, valamint a MOL adták, majd pár év múlva az oroszokat és a Molt is kivásárolta a menedzsment, élén a volt molos Lakatos Benjaminnal. A MET ma már Európa 27 országának gázpiacán van jelen, egyre másra alapítja megújulóenenergia-termelő projektjeit, és olyan sikeresen beágyazódott a kontinens energiapiacára, hogy a napokban a német gázellátásban is kulcspozícióhoz jutott.

Ezzel együtt orosz kapcsolatait sem tagadja meg, még ha manapság nem is kérkedik velük. Szerbiában a Gazprommal felesben tulajdonosa egy szélerőműprojektnek, és bár Lakatos Benjamin már 2019-ben is beszélt arról, hogy több lábon kell állni, azt is hozzátette, hogy

Oroszország nehézsúlyú a térségben, ez a szerep nem fog változni, és nem is kell változnia.

Jelenleg az MNB növekedési kötvényprogramjának az egyik legnagyobb nyertese a MET Hungary Solar Park lett, amely több, mint 60 milliárd forintot tudott felszívni napelemparkjának kiépítésére.

A december 1-én az Energiaügyi Minisztérium vezetőjének kinevezett Lantos Csaba is a MET csapatából jött - ugyanis a portfolio.hu szerint 13 évig volt az igazgatóság elnöke. Lantossal egyidejűleg tehát érkezett a kormányzat energia szegmenségbe szakmai tudás, orosz kapcsolat, valamint érdekeltség a megújuló energiában - kérdés, hogy ezekből mi lesz az, ami nemcsak egyes gazdasági szereplők, hanem az egész ország javára szolgál.

Lantos csapatának az új vezetőség kinevezésekor kiadott közleménye szerint a minisztérium azt várja Mátrai Károlytól - aki 2020 óta szintén a MET Csoport romániai, majd spanyolországi leányvállalatánál dolgozott - hogy tovább fokozza a nemzeti nagyvállalat nemzetközi jelenlétét és jelentőségét, mi több, regionális bajnokká váljon.

A rezsicsökkentés és a drága orosz gáz alatt megroggyant MVM-csoport a MET-tel találja szemben magát a piacon - vagy közvetlenül a szomszédjában a most átadott MET Gerjen Solar Parkban.

És végszónak egy párhuzam a Paksi Atomerőmű és a MET Csoport között - mégha csak a nevében is. Az erőműben ugyanis használatos a MET szó, ami a Minimális Ellenőrizött Teljesítményt jelenti, a reaktor teljesítményre vonatkoztatva, mely a főjavítások visszaindulási szakaszában használatos kifejezés (MET-re hozás).

Fotó: Romhányi Károly polgármester Facebook oldala/videó: MET Group