2023.03.24., péntek - Emőke
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Változást az oktatásban! Faddon is sztrájkolnak a tanárok

Tóth Rózsa, 2023. január 30. - 14:05
Változást az oktatásban! Faddon is sztrájkolnak a tanárok

Január 30-án a Faddi Gárdonyi Géza Általános Iskola 18 tanára tartott munkabeszüntetést. A pedagógusok 9 pontban fogalmazták meg céljaikat, melyből csak egy, amely a bérükre vonatkozik. Nyilvános párbeszédet szeretnének, a pedagógusok lejáratásának megszüntetését, érdekérvényesítő sztrájkjogot, felelős, hozzáértő oktatásirányítást. Céljaik között szerepel, hogy esélyteremtő, minőségi oktatást kaphasson mindenki, a tanárok pedig szakmai szabadságot és támogatást kapjanak az oktatásban. Arra is kitérnek, hogy minőségi, 21. századi környezetet szeretnének a tanuláshoz és a tanításhoz.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban beszámolt, 2023. január 26-án 11 tanár sztrájkolt a Szekszárdi Baka István Általános Iskolában. Folytatódnak a tanár megmozdulások Tolna vármegyében, Január 30-án hétfőn a Faddi Gárdonyi Géza Általános Iskola tantestületének 18 pedagógusa sztrájkolt.

A sztrájkot egy héttel előtte be kellett jelenteniük, majd egyeztettek az intézményvezetővel, aki tájékoztatta erről a szülőket a Kréta felületen keresztül. A vezető megszervezte a gyerekek felügyeletét. Azokban az órákban, amikor nem sztrájkoltak és nem volt órájuk, akkor a sztrájkoló kollégákat helyettesítették. Azok a szülők, akik támogatták a sztrájkoló pedagógusokat, szülői igazolással otthon fogták a gyermeküket.

Mi, a Faddi Gárdonyi Géza Általános Iskola sztrájkban résztvevő dolgozói, szabad akaratunkból szolidaritást vállalunk az oktatás helyzetének javításáért sztrájkoló pedagógustársaink mellett, a Pedagógusok Demokratikus Szervezete és a Pedagógusok Szakszervezete által bejelentett követelésekkel és céljaikkal egyetértünk, mindenféle politikai indíttatás nélkül!

Ha csak egy mondatban kell megfogalmazniuk, hogy mi a céljuk, akkor az ez:

Változást az oktatásban!

Pontokba szedték, hogy mit is jelent ez konkrétan és mit szeretnének elérni a munkabeszüntetéssel:

1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!

2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!

3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!

4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!

5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!

6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek - az óvodától az egyetemig!

7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!

8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!

9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

Felelős pedagógusként úgy gondolják, hogy ezekkel a követelésekkel egyet kell érteniük és ki kell állniuk mellettük, hogy a jövő generációjának legyen esélye arra, hogy egy jól működő oktatási rendszerben tanulhasson.

Fotó: Faddi Gárdonyi Géza Általános Iskola pedagógusai által beküldött fotó