2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Uniós figyelmeztetés érkezett - ki kell igazítani az alacsony magyar béreket

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 18:36
Uniós figyelmeztetés érkezett - ki kell igazítani az alacsony magyar béreket

Hiába éri el a törvényes minimálbérek nominális emelkedése 2022 januárja és 2023 januárja között minden idők legmagasabb szintjét, az EU országaiban a minimálbéres munkavállalók vásárlóereje csökken, a magyar dolgozók helyzete pedig az egyik legrosszabb.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A gazdasági visszaesés, ami a járvány óta világszerte problémát okozott, hazánkban is magas inflációt okozott, amit most még jobban megemelt a tavaly kitört orosz-ukrán háború. Bár a legtöbb országban ezt csak az inflációt nem meghaladó mértékben kompenzálták, de ott a pénzromlás messze nem volt ilyen gyors, mint hazánkban. Ez mind összeadódott, és a pénzromlás óriási mértékben emelkedett, ami miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a dolgozók az Eurofound szakvéleménye szerint – írja a Portfolio.

Az EU-ban a legmagasabb minimálbért Luxemburg fizeti (2387 euró), ezután Németország (1981 euró) és Belgium következik (1955 euró).

A európai országos sorát Románia (606 euró), Magyarország (579 euró), majd Bulgária zárja a maga 399 eurójával. 

Bukó vásárlóerő

Az Eurofound külön hangsúlyozza, hogy további lépésekre lesz szükség a vásárlóerő jelentős csökkenésének megakadályozásához néhány magas inflációval érintett közép- és kelet-európai országban, köztük Magyarországon. De Csehországban, Szlovákiában, Észtországban és Litvániában is számítanak problémákra, így a kormányok ott is kényszerülhetnek még kiigazításokra.

Vagyis a már magas 2022-es infláció után még a kormány által várt 15 százalékos idei pénzromlás is ronthatja a minimálbéresek kereseteit.

Fotó: pixabay.com