2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince

Tóth Rózsa, 2023. január 24. - 08:39
Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince

Vince naphoz számos szokás fűződik. Ez az első jeles nap az évben, ami a szőlészethez és a borászathoz kapcsolódik. Ezért idén, első alkalommal, Vince napot szervezett a Dunaföldvári Öreghegyi Pincés Egyesület. A délelőtti játékos programot követően délután megnyíltak a borospincék. Az Egyesület tavaly alakult, elsődleges céljuk, hogy összefogják a Mély-úti és a Rókus Pincesor pincés gazdáit, és bíznak abban, hogy a mostani eseményből hagyomány lesz. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hagyományteremtő céllal szervezte meg az első Vince-napi rendezvényét január 21-én szombaton az Öreghegyi Pincék Egyesület Dunaföldváron - ismertette a Part-Oldalak Kulturális Egylet. 

A nap során meghívott vendégeik borral és szőlővel kapcsolatos vetélkedőn vettek részt, a délután folyamán pedig nyitott pincéket tartottak, majd tábortűzzel és forralt borral várták az érdeklődőket.

Szent Vince napját hivatalosan január 22-én ünnepeljük. Ez az első olyan jeles nap az évben, ami a szőlészethez és borászathoz kapcsolódik.

Számos szokás is kapcsolódik ehhez a naphoz, úgy mint a:

Vincevessző: ezen az ünnepen a szőlőből vesszőt kell metszeni, majd a meleg szobában vízbe állítani. Ha kihajt a szőlővessző, a rajta található rügyek alapján megjósolható az őszi termés mennyisége.

Vince-napi időjárás: ha csapadékos az idő a szent ünnepén, esetleg olvad és megcsordul az eresz, akkor a bortermés megfelelő lesz. Versbe szedve: ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.

A Vince-napi program két részből tevődött össze: a nap első felében délelőtti kezdéssel a helyi pincés egyesületeket látták vendégül és egy közös játékos programmal fogadták a résztvevőket.

Délután 2 órakor aztán megnyíltak a pincék és egészen fél 5-ig várták az érdeklődőket 1-1 pohár borral egy kis borbaráti beszélgetésre.

A Dunaföldvári Öreghegyi Pincék Egyesülete tavaly alakult és elsődleges céljuk, hogy összefogják a Mély-úti és a Rókus Pincesor pincés gazdáit - olvashatjuk. A tavalyi év számukra az összeszokásról, a tagok toborozásáról és az alapító elvek megfogalmazásáról szólt, idén azonban már szeretnék megukat dunaföldvári rendezvényeken is képviseltetni.

Fotók: Dunaföldvári Öreghegyi Pincék Egyesület Facebook oldala