2024.02.24., szombat - Mátyás
Szekszárd: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

A gyógyfürdőkre is szemet vetett az állam?

frisshirek.hu | 2023. január 25. - 06:00
A gyógyfürdőkre is szemet vetett az állam?

A Telex úgy értesült: azzal az indokkal, hogy az amúgy is sanyargatott önkormányzatoknak nincsen elég pénzük a fürdők energiaszámlájára, az állam átvenné őket. Aztán, ha úgy alakul, akár koncesszióba is lehetne majd őket adni.

A Telex információi szerint Nagy Márton kabinetje "mentőövet" dobna az önkormányzatok bajba jutott fürdőinek, de elég sajátás módon. Egy tervezet készült már arról, hogy lehetne a közfürdőket és gyógyfürdőket újra akár állami tulajdonba venni, de ha nem is visszavenni, de mindenképpen tanácsos átgondolni a tulajdoni viszonyaikat. 

Értesüléseik szerint 90 fürdő került ebbe a körbe, kivétel nélkül mind önkormányzati tulajdonú létesítmények. A lap megjegyzi, 400 fürdő van az országban, de ebből 35 mondható turisztikai jelentőségűnek. Különösen extrém ötletnek tűnik a portál szerint, hogy az állam azt is fontolgatja, az önkormányzatoktól kisajátítana bizonyos fürdőket, majd azokat aztán koncesszióba adná magánüzemeltetőknek.

A lap jogász állásfoglalását is kérdezte, aki elmondta, azért ez nem voltna egyszerű, hiszen itt nem hagyományos államosításról lenne szó, amikor közszolgáltatáshoz (mint az oktatás) kapcsolódnak vagyonelemek (iskola). A fürdők üzleti vagyont jelentenek, az ilyet pedig egy magáncégtől, de még egy önkormányzati cégtől is nehezebb kisajátítani, ez csak kártalanítással elvégezhető.

GFM: Már nem aktuális a munkaanyag

Kedd este a Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta a Telexet, hogy: „a cikkben említett munkaanyag már nem aktuális, mert időközben a fürdők Brüsszel kérésére kikerültek az operatív programból”.

Fotó: pixabay.com