2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

A gyógyfürdőkre is szemet vetett az állam?

frisshirek.hu, 2023. január 25. - 06:00
A gyógyfürdőkre is szemet vetett az állam?

A Telex úgy értesült: azzal az indokkal, hogy az amúgy is sanyargatott önkormányzatoknak nincsen elég pénzük a fürdők energiaszámlájára, az állam átvenné őket. Aztán, ha úgy alakul, akár koncesszióba is lehetne majd őket adni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Telex információi szerint Nagy Márton kabinetje "mentőövet" dobna az önkormányzatok bajba jutott fürdőinek, de elég sajátás módon. Egy tervezet készült már arról, hogy lehetne a közfürdőket és gyógyfürdőket újra akár állami tulajdonba venni, de ha nem is visszavenni, de mindenképpen tanácsos átgondolni a tulajdoni viszonyaikat. 

Értesüléseik szerint 90 fürdő került ebbe a körbe, kivétel nélkül mind önkormányzati tulajdonú létesítmények. A lap megjegyzi, 400 fürdő van az országban, de ebből 35 mondható turisztikai jelentőségűnek. Különösen extrém ötletnek tűnik a portál szerint, hogy az állam azt is fontolgatja, az önkormányzatoktól kisajátítana bizonyos fürdőket, majd azokat aztán koncesszióba adná magánüzemeltetőknek.

A lap jogász állásfoglalását is kérdezte, aki elmondta, azért ez nem voltna egyszerű, hiszen itt nem hagyományos államosításról lenne szó, amikor közszolgáltatáshoz (mint az oktatás) kapcsolódnak vagyonelemek (iskola). A fürdők üzleti vagyont jelentenek, az ilyet pedig egy magáncégtől, de még egy önkormányzati cégtől is nehezebb kisajátítani, ez csak kártalanítással elvégezhető.

GFM: Már nem aktuális a munkaanyag

Kedd este a Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta a Telexet, hogy: „a cikkben említett munkaanyag már nem aktuális, mert időközben a fürdők Brüsszel kérésére kikerültek az operatív programból”.

Fotó: pixabay.com