2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Még nincs vége a drágulásnak, duplájára emelkedett a vetőmag és a műtrágya ára

Tóth Rózsa, 2023. január 19. - 10:31
Még nincs vége a drágulásnak, duplájára emelkedett a vetőmag és a műtrágya ára

A gazdálkodókat tavaly 1000 mrd forintot meghaladó kár érte, mellyel szemben a kormányzat részéről 31,5 mrd áll rendelkezésre kárenyhítésre. Ebben a helyzetben kell dupláját, esetenként még többet fizessenek a vetőmagért és műtrágyáért, mely magával fogja húzni a jövőbeni drágulást a boltokban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége a napokban közleményt adott ki az MTI részére, melyben figyelmeztet arra, hogy komoly zavar van a hazai gabonapiacon. Ukrajnából eddig több, mint 1,3 mrd tonna kétes minőségű gabona és olajos mag - ebből 900.000 tonna kukorica - érkezett hazánkba. Ez a mennyiség, valamint a tavaly bejelentett exportengedélyeztetési eljárás miatt a gabonapiac befagyott, a termelők sem itthon, sem exportra nem tudják eladni a terményeiket.

Emiatt egyre kevésbé finanszírozhatók a tavaszi munkák, ami az elszabadult inputárak miatt eleve csökkenő műtrágyafelhasználás következtében már az ez évi termelést is veszélyezteti.

A gazdákat tavaly 1000 mrd forintot meghaladó kár érte, mellyel szemben a kormányzat részéről mindössze 31,5 mrd forint áll rendelkezésre kárenyhítésre.

A termelők nem tudják értékesíteni a készleteiket és emiatt nincs pénzük az esetenként duplájára, sőt többszörösére emelkedett energia illetve inputanyagok (vetőmag, műtrágya, stb.) beszerzésére.

A gazdákat a 2022-es soha nem látott mértékű aszály következtében 1000-1200 mrd forintra becsülhető kár érte, de az elhibázott kárenyhítési szabályozás következtében a magyar kárenyhítési rendszer ennek töredékét ismeri el kárként azáltal, hogy irreálisan magas összehasonlító árakat alkalmaz.


A frisshirek.hu tudósítója Furucz Gábor családi gazdálkodóval beszélgetett a mezőgazdaságban tapasztalható problémáról és napi nehézségekről, aki elmondta, hogy a családja már a 80-as évek TSZ idejében is gazdálkodott Faddon, amikor dohányt termesztettek melyet az akkori, azóta megszűnt dohányellátóban értékesítettek.

Gábor a legnehezebb gazdasági környezetben, 2022 júliusában adta fel addigi főállását és vette át a családi gazdaságot, ahol szántóföldi növénytermesztést végeznek, a vetésforgót a búza, a napraforgó és a kukorica képezi.

Kérdésünkre elmondta, hogy az anyagiakat tekintve a legnagyobb kiadásnövekedést a vetőmag, a műtrágya és az üzemanyag éri el. Bár a műtrágya felhasználás növény fajonként más és más, ő átlagosan 250-550 kg/hektárral számol.

Miközben még 2021. év elején 100-170 ezer Ft/t nettó áron vásárolta meg a szükséges műtrágyát, addig 2022. év végére ez az összeg 350-450 Ft/t nettó összegre emelkedett. A vetőmagok árában is jelentős emelkedés volt tapasztalható. Kukorica esetében kb. 0,7 Ft/szem nettó ár mára kb. 1,2-1,4Ft/szem. A kukoricák vetésnormája 72000-75000 szem/hektár.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a bekerülési költségeket nagy mértékben drágítja még a gázolaj ár megemelkedése is. Üzemanyag vonatkozásában a 400 Ft/l körüli ár 700 Ft/l-re emelkedett, miközben az ő esetében hektáronként kb. 70-90l üzemanyaggal kell számolnia.

A szankciók és a világpiaci illetve a geopolitikai események az energiaárak és importált alapanyagok drasztikus emelkedését hozták magukkal. Ezen emelkedések a felhasználási lánc további elemeinek a drágulását okozzák.

A gazdálkodó példaként említette, hogy a nitrogén műtrágya alapanyaga a földgáz. Ha drága a földgáz, akkor drága a műtrágya, ez pedig a mezőgazdasági termékek, majd az ezekből előállított élelmiszeripari termékek árát is jelentősen emeli. Sajnos az alap input anyagok árának emelkedése a terméklánc minden egyes elemének a drágulását hozza magával, mind a növényi termékek feldolgozásában, mind pedig a hústermékek vonatkozásában. A végső árat pedig közösen a boltokban fizetjük meg.

Fotók: Furucz Gábor