2023.03.24., péntek - Emőke
Szekszárd: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Az év legfontosabb választása zajlik most Jászberényben

Lukácsi Katalin, 2023. január 15. - 14:13
Az év legfontosabb választása zajlik most Jászberényben

Érezhetően nagyobb a nyüzsgés a Jászság fővárosában ma, mint egy átlagos vasárnapon. A talán sorsszerűen éppen Lóránt-napra időzített időközi választáson ugyanis nemcsak polgármestert választanak a várost jelenleg is vezető Budai Lóránt és a fideszes-független Besenyi Orsolya orvosigazgató között, hanem a teljes testületet is. A kiemelt jelentőségű voksoláson már most látszik, hogy szokatlanul magas a választási hajlandóság, azt azonban nem tudni, hogy ez kinek kedvez. Nem is olyan késői órákra azonban kiderül, ki koccint majd felhőtlenül Lóránt-napon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Az év valószínűleg legérdekesebb magyar választását tartják ma Jászberényben, ahol polgármesteri székért és a képviselőtestület valamennyi posztjáért ki-ki csata zajlik

- kezdte jászberényi időközi jelentőségét elemző és eredményt latolgató bejegyzését Tóta Gábor választási szakértő blogjának Facebook-oldalán. Ahogy arról a frisshirek.hu-n számtalan írást olvashattak

Lóránt-napon tartják az időközi választást a Jászság fővárosában.

Az időközi választás előtörténete éppen olyan izgalmas - legalább is a helyiek számára -, mint amennyire a végkimenetel talányos. Mára Jászberény maradt az egyetlen nagyobb jászsági település, amelyet nem fideszes vagy Fideszhez közel álló, valójában Pócs János által kiválasztott "független" polgármester vezet. A 2022-ben újra megválasztott híres-hírhedt országgyűlési képviselő régóta vágyik visszafoglalni ezt a bástyát.

Azonban a 2022 áprilisi szűk városi győzelme is óvatosságra intette Pócs Jánost.

Amikor a Fidesz tarolt az országban, éppen hogy csak nyert Jászberényben, ráadásul úgy, hogy az egységes ellenzéki jelölt, Kertész Ottó sokkal több szavazatot kapott, mint az egységes ellenzék országos listája. Már akkoriban is rebesgették, hogy időközi választást kezdeményezhet a Fidesz a városban a nagy hullámot meglovagolandó, végül azonban nem volt bátorsága hozzá.

Mint ismert, a 2019-es önkormányzati választást egyedül Jászberényben újrázni voltak kénytelenek a helyiek, amit nem is vettek jó néven. Bár valóban szűk, 14 szavazatos előnnyel választották meg Budai Lórántot a rendes választáson októberben, az újrázás alkalmával csaknem 4000 szavazattal tették egyértelművé a berényi polgárok, hogy nem szeretik, ha megkérdőjelezik a döntésüket,

az átütő ellenzéki sikerbe belejátszhatott az is, hogy a 2019-es önkormányzati választás után ellenzéki győzelmi hangulat uralkodott el az országban.

Az országos trendeket egy az egyben levetíteni a jászberényi valóságra csalóka volna azonban. A Jászság és azon belül különösen Jászberény egy, az országostól kissé elütő közéleti mikroklímával rendelkezik, amelyre szépen rávilágít Tóka Gábor elemzésében is.

Az előzetes választási statisztikák alapján tényleg bármilyen eredmény elképzelhető, azt leszámítva, hogy a Mi Hazánk majd pont itt virít valami nagyot. A jászberényi eredmények az utóbbi években egyszerűen zavarbaejtőek

- összegzett az elemző. És igaza van a Mi Hazánk esetleges sikerével kapcsolatos pesszimizmusában is. Jászberényben ugyanis kivételesen az ellenzéknek kedvezhet az, hogy a szélsőséges párt helyi tábora megosztott, amelyről a frisshirek.hu-n is olvashattak egy elemzést.

És hogy miért van most mégis időközi választás a városban?

Hosszú volna mindent részletesen elmesélni, ugyanakkor az olvasókat arra bátorítjuk, hogy ha érdekli Önöket a közélet hétköznapi dilemmái és a sokszor torzító általánosítások mögötti közösségi "magyar valóság", akkor lapozza fel a jászberényi politikai históra lapjait. Mert bár a 2019-es átütő siker után Budai Lóránt és csapata szerette volna feloszlatni a testületet, hogy abban is többsége kerülhessen, és érthető okokból azt a Fidesz és a vele együtt szavazó Mi Hazánk-os képviselő ellenezte, valami megváltozott tavaly nyár végén.

Kiélesedett a konfliktus Budai Lóránt és a DK-s Gedei József között,

amely vitát a Fidesz szeretett volna is belső ellenzéki civakodásnak felmutatni, az azonban már kezdetektől többről szólt, hiszen Gedei József látványosan közeledett a fideszes Pócs Jánoshoz, neki számos gesztust gyakorolva, amelyeket az országgyűlési képviselő nem egyszer viszonzott is.

A fordulat ott következett el, amikor a Gedei által a semmiből elővett feloszlatási kezdeményezést egyszercsak magára vállalta a Fidesz,

amely aztán pár nap alatt szépen mégis eloldalgott a feloszlatástól, és egy drámai fordulatoktól sem mentes rendkívüli testületi ülésen

végül is nem szavazták meg saját indítványukat.

Megszavazta azonban a Budai Lóránt-féle csapat, tartva magukat saját szavukhoz, így összejött a szükséges szavazatszám. Holott a városban egyértelműen időközi választás elleni hangulat uralkodott, amelyet egyébként épp a Közösen Jászberényért közössége is osztott. Hogy ki is akart valójában időközi választást Jászberényben, azt szépen alátámasztja az az ügy is,

amikor a megyei főispán fegyelmivel fenyegette meg Budai Lórántot, ha nem hív össze rendkívüli testületi ülést a feloszlatás kérdésében.

A fenyegetőzés ellenére januárra került az időközi kitűzése, és meghallgatva a viharos közmeghallgatáson nem csak a saját szimpatizánsainak saját kérését Budai Lóránt bejelentette, hogy plakátolni karácsonyig nem is fognak, amelyet kénytelen-kelletlen a kevésbé ismert fideszes jelölti csapat is követett, igaz, olykor ezen ígéret megszegésével.

A frisshirek.hu értesülései szerint a mai választáson még a 2019-es megismételt önkormányzati választáshoz képest is magasabbak a részvételi adatok,

amelyről nem lehet előre megjósolni, hogy kinek kedvez. Az biztos, hogy mindkét csapat elvégezte a házi feladatát, és komoly terepmunkát végzett. A Fidesznél - ahogy megszokhattuk - volt lisztosztás és "ingyen" ebéd, a Közösen Jászberényért Egyesület csapata pedig lejárta a várost többször is.

Nem is annyira késő estére, 9 tájra, már meg is kaphatjuk a választ arra a kérdésre, hogy ki ünnepel majd önfeledten Lóránt-napon?

A kiemelt kép forrása: Vox Populi választási kalauz Facebook-oldala