2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Szekszárd: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Egyeztettek a nukleáris létesítmények körüli önkormányzatok

Tóth Rózsa, 2023. január 12. - 18:23
Egyeztettek a nukleáris létesítmények körüli önkormányzatok

Online tanácskozáson egyeztek meg az érintett önkormányzatok abban, hogy megosztják egymással a tapasztalataikat, továbbá radioaktív hulladék ügyben együtt fognak a jövőben dönteni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A GMF alelnökének, Dohóczki Csabának a felkérésére vett részt Gerjen polgármestere a GMF (Nukleáris Létesítmények Körüli Európai Önkormányzatok Csoportja) idei első online megbeszélésén - adott tájékoztatást Romhányi József, Gerjen első embere.

A konferencián elindították az éves munkát, egyeztettek a 2023-as év stratégiai tervéről, szem előtt tartva a transzparenciát, a fenntarthatóságot, a megtérülést és a biztonságot.

Minden résztvevő egyetértett abban, hogy fontosak a nemzetközi kapcsolatok, hiszen megoszthatják tapasztalataikat, eredményeiket és azokat a jó gyakorlatokat, amelyek beváltnak bizonyultak alkalmazásuk során.

A nukleáris területen érintett települések, szervezetek és a szakma legfontosabb szereplői foghatnak össze és tehetnek közösen azért, hogy az atomenergia, és a radioaktív hulladék ügyeiben együtt tegyenek lépéseket.

Napjainkban még nagyobb hangsúlyt kap az energiaellátás, így kiemelt figyelmet kell fordítanunk a tájékoztatásra, társadalmi egyeztetésre, energia stratégiára és a hozzájuk kapcsolódó szabályozásokra, tervezett változtatásokra.
- írja Romhányi József.

A GMF munkája során nagy hangsúlyt fektet a szakmai egyeztetésre, az aktuális ügyek megismerésére, így az első online találkozó során Svédország legfrissebb híreiről is egyeztettek, azok akik a jövőben bővítenék nukleáris kapacitásukat.

Romhányi levonta a következtetést, amely szerint hasznosnak bizonyult a találkozó, hiszen azon túl, hogy ő is beszámolhatott a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulásról, aktuális ügyekről, közösen egyeztethettek az idei évet meghatározó témákról.

Közösen megállapították, hogy érdemes a közös gondolkodást és a párbeszédet gyakrabban megejteni, így a szervezet céljául tűzte ki, hogy havonta egyeztessenek a mindannyiunkat érintő ügyekről.

Fotó: Romhányi Károly polgármester Facebook oldala